Büro açma aşamasında çekinmenin ve vazgeçmenin sebeplerini, bu çekinceler önüne geçip yapılması gerekenleri, açılacak büronun iş hayatını devam ettirmesi için ihtiyaç duyacaklarınızı ve müvekkil edinmek için yapılması gerekenleri; bu yazımızda sizler ile paylaşılıyor olacağız.

Büro Açmayı Düşünen Avukatlara Tavsiyeler
Avukatlık staj süreci boyunca ya da staj bitiminin ardından, başka bir büroda sigortalı olarak çalışan bir çok avukat arkadaşımız öncelikle şuna karar vermelidir. “Ben yıpratıcı bir ticari hayat serüveni yaşamak istiyor muyum istemiyor muyum?”.

Maaşımı alıp işimi yapar geçerim; ay başında da paramı alır, hiç bir risk dahi almadan hayatıma devam ederim, diyen arkadaşlarımız genelde kurum avukatı ya da hukuk bürolarında sigortalı olarak avukatlık mesleklerini devam ettirmektedir.

Tabi bunları yaparken bile bir çoğu acaba kendi ofisimi açmalı mıyım düşüncesi içinde. Onların bu düşüncelerini eyleme dökmelerine engel konular ise büro açma maliyeti ne olur, müvekkil bulup hayatımı idame ettirebilir miyim, hukuki olarak bilgilerim bana yeterli olacak mı; gibi sorun ve sorulardır.

Öncelikle şunu aklınızdan çıkarmayın. Can yeleği ile yüzme öğrenemezsiniz. Meslek bilgileriniz bir dosyayı baştan aşağı kendiniz yürütemediğiniz sürece tam anlamıyla gelişemez.

Bu sebepten dolayı öncelikle kendinizden ve eğitiminizden emin olun. Dosyayı aldığınızda işin hakkını vermek için yapacağınız araştırmalar ile zaten kendi kendinizi yetiştireceksiniz. Takıldığınız farklı bir görüş istediğinizde, Türk hukuk sitesi gibi platformlar, tanıdık meslektaşlar ile fikir alışverişinde bulunarak zaten istediğiniz yönlendirme ve destekleri alabilirsiniz.

Büro açma konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır. Bazen kendi başınıza bir büro açmak bazen ise gider ortaklığıyla ortak bir büro açmanın  yararları bulunmaktadır. Benim kişisel görüşüm gider ortaklığıyla ortak bir büro açmak daha faydalı olacağı yönündedir. Bunların sebeplerini açmak gerekirse, öncelikle tek başına açacağınız büronun genel olarak eksikleri bulunacaktır (tabi iyi bir finansörünüz yok ise).

Gider ortaklığıyla açılan bir büroda ise hem sekreter masrafları hem ofis genel giderleri ortak gider olunca aynı bütçe ile tek başınıza açacağınız bir ofis den daha donanımlı, daha profesyonel olacaktır. Yeni büro açan arkadaşların müvekkillerinden istemekte zorlandığı, tahsilat süreci de bu daha kurumsal görüntü sayesinde bir nebze kolaylaşacaktır.

En önemli sorunlardan biri şüphesiz ki yeni müvekkillere ulaşmak ve anlaşmaktır. İlk açtığınız dönemlerde elinizde dosyanız yoksa doğal olarak sıkılacaksınız. Kapıdan bir müvekkil gelmesini pek beklemeyin.

Gelen müvekkil zaten sizden önce 5 değişik avukata gitmiştir. Bol bol çevrenizde iş gelme olasılığı yüksek yerleri ziyaret edin. İnsanlar ile sosyal bir ilişkide bulunun ve kartvizitinizi yanınızdan ayırmayın. Hiç ummadığınız yerlerde yapmış olduğunuz sohbetlerden büyük işler gelebileceğini unutmayın.

Ofisinizi kurarken mobilyadan daha önemlisi, kullanacağınız ofis yönetim sistemidir. Şunu unutmayın!

Bir iş nasıl başlar ise öyle devam edecektir. İyi bir sistem kullanmak çok önemlidir. Kolayofis gibi bir hukuk otomasyonu sistemi ile dava, icra, muhasebe ve doküman yönetiminizi tek bir program üstünden, sistematik şekilde takip edebilir; istediğiniz raporları rahatça alabilir; müvekkillerinize daha iyi hizmet sunabilirsiniz. İyi hizmet sonucunda, yeni müvekkillere daha hızlı ulaşabilirsiniz.

Kendinize bir internet sitesi kurun ve burada çalışma yapmayı planladığınız alanlar konusunda blog yazıları yayınlayın. Bu orijinal metinli yazımlar, internette kendi sıkıntıları ile konu arayan birçok kişiyi sizlerin potansiyel müşteriniz yapmaktadır.

Yazının başında da dediğim gibi kolay bir süreç değil ortalama 15-20 bin lira gibi bir sermayenizin olması gerekli. Umutsuzluğa kapılmamanız gerekli ama inanın bütün bunlara göğüs gerdiğinizde istediğiniz, hayalini kurduğunuz hayata kavuşacaksınız.


microdestek.com.tr/blog