Tanıdık vasıtasıyla avukat bulma

Bu daha önce bir davasını avukata vermiş bir yakınımızın-arkadaşınızın tavsiyesi ile olabilir. Bir davasını vermemiş olsa bile çevresinde güvenilirliği ile bilinen bir avukat hakkında şahsiyeti tecrübesi hakkında bilgi sahibi olunması ve bu avukatın tavsiye edilmesi ile bulunabilir. Daha önce davasını vermiş ise o zaman biraz daha fazla fikir sahibi olabilir. Ancak yine de güvenir bir bilgi olmayacaktır. Davasını kazanmışsa iyi avukat, davasını kaybetmişse kötü avukat şeklinde yapılabilecek bir değerlendirmenin her zaman doğru olması mümkün değilidr. Örneğin davasını kazanmış olabilir ancak hayatın olağan akışına göre daha uzun zamanda, daha fazla masrafla kazanmıştır. Kazanılamayan davada ise daha fazla kayıptan kurtarılmış olunabilir ya da baştan bu ihtimal karşısında yeterli uyarıyı yapmış olabilir ya da sizin bulamadığınız, temin edemediğiniz bazı deliller buna sebep olmuş olabilir. Ve bunlar benzer bir dizi nedenle yapılan iş yanlış algıya sebep olabilir

Tabelaya bakarak avukat bulma

Bu tür bir arayış, işi tamamen şansa bırakmak olacaktır. Hakkında hiçbir referans alınmadan sadece yüzyüze bir görüşme neticesinde fikir edinmek diğer yöntemlere göre oldukça yetersiz bir yöntem olacaktır.

Adliye yakınından avukat bulma

Kimileri, adliye yakınında bürosu olan avukatın o adliye ile ilişkilerinin iyi olabileceğini ve “ iş bitirebileceğini ” düşünebilir. Bu düşünceye katılmak mümkün değildir. Öncelikle sık görüşmek ve iyi ilişki kurmakla dava kazanılmaz. Bunun bilinmesi gerekir.

Reklam yolu ile avukatları tanıma

Ülkemizde avukatlara reklam yasağı olduğundan bu yolla avukat bulmak imkânsızdır. Bir avukat ne avukatı olduğunu bile beyan edemez, yasaktır. Yurtdışında avukatların kendilerini tanıttıkları, uzmanlık alanlarını belirttikleri ve davalarından örnekler verdikleri, çalışma sistemleri personel sayıları ve ofisleri ile ilgili bilgiler verdikleri yazılı ve görsel reklamlar yayınlayabilmektedirler. Bu şekilde yapılan yayınlar her zaman doğru olmayabilir.

İnternette avukat arama

Reklam yasağı nedeni ile internet sitelerinde de avukatların kendilerini ifade etmeleri ve mesela “ben boşanma davalarında iyi avukatım” ben ceza davasında iyi avukatım” “ben ticari davalarda iyi avukatım” vs demesi yasaktır. Yasak olmayan türden bir internet sitesinde ise avukatla ilgili ismi ve resminden başka ve bürosunun yerinden başka bir bilgi edinmeniz pek mümkün olmayacaktır. İnternet arama motorları ile yapılacak bir aramada ise para vererek üst sıralarda reklam olarak yer alan bir avukatı görmeniz mümkün olabilecektir. Normal şekilde listede yer alan avukatın da iyi mi kötü mü olduğunu bilmeniz pek mümkün değildir. Aramada üstte yer alması onun iyi avukat olduğu anlamına da gelmez. En fazla iyi bir sitesi olduğu ya da sitesi kötü bile olsa bir takım normal ya da yasak yöntemlerle üstlerde kalabilmeyi beceriyor olabildiği şeklinde bir yorum yapılabilir. İnternette avukat aramanın nasıl yapıldığına dair yapılan araştımalarda i arama motorlarına yazılan ilginç ve komik örnekleri de aşağıda sunuyoruz.

En hızlı avukat

En iyi avukat

En büyük avukat

En iyi boşanma avukatı

En Hızlı boşanma avukatı

En iyi Ağır Ceza avukatı

Ceza avukatı

İpten alan Avukat

Bedava avukat

Online avukat

Sosyete avukatı

Ünlü avukat

Ünlülerin avukatı

İyi avukat kendini ispat eder, reklamı en iyi müvekkilleri yapar…

Bu düşünce en doğru yöntemdir. İyi bir avukat yaptığı işle, duruşmalarda duruşuyla, yazdığı dilekçeyle kendini zaten ispat eder. Ancak bunu müvekkil her zaman anlamayabilir.  Bir avukatın iyi olup olmadığını anlayabilecek kişi yine bir avukattır aslında. Ancak o avukatın bile detaylı bir araştırma ve inceleme (davalarını izleme, dosyalarını inceleme gibi çok zahmetli ve uzun sürecek işler ) yapması gerekir ki bu da çoğu zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca bu incelemeyi yapan avukatın iyi bir avukat olup olmadığı da tartışmalıdır. Bu durum aslında çok büyük bir paradokstur. O nedenle ben tüm meslektaşlarıma  siz görevinizi özen ve doğruluk içinde  yapın, belki kaybettiğiniz dava da olabilir ama müvekkilleriniz sizi anlar onlar gereğini yapar diyorum.