“Google avukatlığı” kavramını duymuşsunuzdur. İhtiyaç duyduğu hukuki bilgiyi, dilekçe örneğini, emsal yargıtay kararını google üzerinden aratıp kitap açmadan avukatlık yapanlara verilen isim bu. Elinin altında internet gibi milyonlarca bilgiyi barındıran bir kaynak varken, avukatın bundan faydalanmaması elbette ki büyük eksiklik olur. Ancak bilen, bilmeyen herkes paylaşımda bulunduğundan,  bu durum beraberinde, bilgi kirliliğini de getirmiştir.
Özellikle forum tarzı sitelerde, hukuki sorulara verilen cevapların bir kısmının, eksik veya hatalı olduğunu üzülerek gözlemlemekteyiz. Hukukçular tarafından yazılıp yazılmadığı bile belli olmayan, emin bir üslupla fakat hatalı bilgi içeren mütalaalar nedeniyle insanlar yanlış yönlenmekte ve bu durum hak kayıplarına sebebiyet vermektedir.
Eğer bu tarz sitelere sizin de yorum yazdığınız oluyorsa, sizden ricamız, tam olarak emin olmadığınız bir konuda yorum yazarak bilgi kirliliğine neden olmayın. Hatalı olduğunu düşündüğünüz bir yorum gördüğünüzde, bunu dile getirin ki söz konusu yorumu kaynak almak isteyecek kişi, daha detaylı araştırma yapma ihtiyacı duysun.
Kaynak alacağınız paylaşımın, tarihine özellikle dikkat edin. Kaynak, yazıldığı zamanın şartlarında doğru ancak şu an geçerliliğini yitirmiş olabilir.
Yüksek yargı kararlarıyla desteklenmiş kaynaklar, diğer kaynaklara oranla, yorumdan öte değer taşırlar.
Kendinizi karşı taraf vekili yerine koyup, aleyhe olan kaynakları araştırın ki savunma olarak karşınıza neler çıkabileceğini görür, ona göre hazırlığınızı yaparsınız.
Tek bir kaynakla yetinmeyin. Birden fazla kaynaktan, söz konusu bilginin güncel ve doğru olduğunun teyidini alın. Hele ki araştırdığınız konuya farklı kaynaklarda birbirine zıt yorumlar, cevaplar bulursanız, hangisinin doğru ve daha güncel olduğu konusunda normalinden daha titiz davranın.
Yargıtay kararı ararken, dosyanızın olası bir temyiz durumunda hangi daireye gideceğini öğrenerek o dairenin emsal kararlarını arayın. Örneğin satış avansının satış isteme süresini kesip kesmeyeceği konusunu araştırdığınız varsayalım. 12. Hukuk dairesinin de, 23. Hukuk dairesinin de bu hususta kararları mevcut olup, bunlar birbirine zıttır. Davanız sıra cetveline ilişkinse, temyiz halinde dosya 23. Hukuk dairesine gideceğinden, bu dairenin kararlarına yoğunlaşmanızda fayda var…
Genel Kurul Kararları, tarih olarak daha eski olsa da, daire kararlarından daha kıymetlidir. Bu yüzden öncelikle ihtiyaç duyduğunuz konuda Genel Kurul Kararı olup olmadığını araştırın.
Hakimler malesef sizin düşündüğünüz gibi her hukuki sorunun cevabını bilmezler. Onlar da sizin gibi hukukçu dur. Mevcut delillerle hangi tarafın haklı olduğunu değerlendirir ve gerekçelendirirler. Sizin yaptığınız hazırlığın neredeyse aynısını kendileri de yapar. Öyle durumlar olur ki, dilekçenizde iddia ettiğiniz ve belgelendirdiğiniz bazı hususları ( içtihat değişikliği vb) hakimler sizin sayenizde öğrenirler.
Dosyanızda böyle bir nokta yakaladığınızda, davanın lehinize sonuçlanma ihtimali de, mesleki bilginiz nedeniyle hakimin size duyacağı saygı da artacaktır. (Av. Ahmet Erkan / Hukukitavsiyeler)