Hakim ve savcıların iş tanımlamaları, hangi alanlarda ve ne şekilde görev aldıklarını detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

HAKİM

Devlet ile şahıs arsında veya şahıs ile şahıs arasındaki ilişkileri veya devletin idari birimleri arasındaki anlaşmazlıktan doğan sorunları anayasaya bağlı ve kanunları göz önünde bulundurarak kendi vicdan hürriyetine bağlı olarak bağımsız karar verme yetkisine sahip olan kişidir. Başka bir deyişle hakimlik görevini özetlemek gerekirse kararı veren ve bir sonuca bağlayan karar makamı olarak nitelendirmek mümkündür.

Hakimin görevlerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

Kendisine gelen dava dosyalarını inceleyerek gerekli bilgileri ve verileri alarak açılan dava dosyalarına ekleyip değerlendirir.
Davalı ve davacı olarak her iki tarafı ve ayrıca görgü tanıklarını, şahısların avukatlarını dinler.
Tüm incelemeler sonucunda davayı karara bağlayıp hükmü vermekle yetkilidirler.
Hakimlerin İş Alanları

Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Çocuk Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, İcra Sulh Ceza Mahkemeleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri, İş Mahkemeleri, Asliye Ticaret Mahkemeleri, Asliye Hukuk Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri, Askeri Yargıtay ve benzeri yerlerde çalışma imkanına sahiplerdir.

Hakimlerde bulunması gereken başlıca özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Hakim karar vermekle yükümlü olduğu için bulunması gereken en önemli özelliklerden biri adaletli olması ve tarafsız bir şekilde karar vermesi gerekir. İnsanlarla olan ilişkilerinde başarılı ve sağlam bir mantığa sahip olmalıdırlar. Yeni fikirlere ve görüşlere açık, dikkatli ve sabırlı olmak hakimler için önemli özelliklerdir.

Nasıl hakim olunur?

Hakimlik görevi iki branşa ayrılır. Bunlardan biri İdari Yargı Hakimliği diğeri de Adli Yargı Hakimliği dir. İdari Yargı Hakimliği için hukuk fakültelerinden veya hukuk eğitimi veren iktisadi ve idari bilimler fakülteleri, siyasal bilimler fakülteleri, iktisat ve işletme fakültelerinden mezun olmak, Adli Yargı Hakimliği için ise de Hukuk Fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Ayrıca Adalet Bakanlığı ‘nın açtığı sınavdan başarılı olmak ve iki yıl boyunca süren stajın sonunda yapılan sınavı başarılı olarak tamamlamak gerekir.

SAVCI

Adalet Bakanlığı adı altında herhangi bir suç konusunda bizzat kendisi veya emniyet kuvvetlerince müdahale edip, delilleri toplayarak kamu davası açma hakkına sahip kişilerdir. Açılan davadaki iddia makamının temsilcisidir.

Savcının görevlerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

Savcının görevlerinden biri kamu davası açmaktır.
Açılan dava adında her türlü delili toplamak veya toplattırmak.
İddianame hazırlamak ve yargının verdiği kararları yerine getirmek.
Ayrıca ölüm durumunda cesetlerin adli müdahalesinin yapılmasını sağlar.

Savcıların İş Alanları

Savcıların Adalet Bakanlığı ‘nın merkez veya taşra teşkilatı dışında çalışma alanı bulunmamaktadır. Özel sektörde çalışamazlar ayrıca kendilerine ait iş yeri, büro vb. açmaları mümkün degildir. Savcıların görev yeri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurul unca belirlenir.

Nasıl savcı olunur?

Savcı olmak için üniversitelere bağlı hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra Adalet Bakanlığı ‘nın açtığı Hakimlik ve Savcılık sınavından başarılı olmak ve iki yıl boyunca hakim ve savcıların yanında staj yapmak gerekmektedir.

Bunların yanında savcı olmak isteyenlerin bir bir takım kişisel özellikleri barındırması gerekmektedir. Bunların basında araştırmacı bir kişiliğe sahip olması, insanları ikna etme kabiliyeti yüksek, pratik düşünebilen, dikkatli ve ayrıca zor çalışma ortamlarında bile soğukkanlılığını korumayı başaran kişiler olmaları gerekmektedir.

(Microdestek)