Ancak bir çoğu yeterli kalitede eğitim vermiyor ve öğrenciler üzerinde hayal kırıklıklarına yol açıyor. Paranızın ve vaktinizin boşa gitmemesi için  size tercihlerde dikkat etmeniz gerek bir kaç kriter sunuyoruz.

  1. Öncelikle imkanınız varsa hiç düşünmeyin yurt dışında yüksek lisans yapın. Türkiye'de vakıf üniversitelerinde yüksek lisans maliyeti ortalama 20.000 TL civarında bu parayı Türkiye'de harcayacağınıza imkanınız varsa üzerine biraz daha koyup yurt dışında yapın. Bu size Türkiye'ye döndüğünüzde on adım yarışa önde başlamanıza yardımcı olacak.
  2. Akademik kadroya dikkat edin. Hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsanız o alanda en iyi hoca hangi üniversitede ise orayı tercih edin. Örneğin Rekabet Hukukunda uzmanlaşmak istiyorsanız Rekabet Hukukunda hangi hocanın dersinize gireceğine bakın. 
  3. O üniversitede yüksek lisans yapmış veya yapan bir tanıdığınızı bulmaya çalışın. Onların görüşü çok önemli. 
  4. Hocaların ders işleme metodlarını araştırın. Bu da çok önemli çünkü bazı yüksek lisansta hocalar işin kolayına kaçıp hiç ders anlatmadan öğrencilere konuları bölüp sunum yaptırıyor. Böyle olunca o dersin ne kadar sıkıcı ve verimsiz olacağını tahmin edersiniz.
  5. Yüksek lisans yapacağınız alanı iyi belirleyin. Yüksek lisans alanınızı çalıştığınız alanla doğru orantılı seçin. Böylece pratikle teoriyi birleştirir mesleki gelişim sağlarsınız. Ağırlıklı olarak şirketler hukuku alanında hizmet veriyorsanız tıp hukukunda yüksek lisans yapmak size bir şey katmaz. 
  6. Ders listesine bakın ve özellikle seçimlik ders sayısının çok olmasına dikkat edin. Tıp hukuku, bilişim hukuku gibi yüksek lisans programları oluşturuldu ancak bunların çok verimli olduğunu düşünmüyorum. Bence yapılması gereken kamu-özel hukuku ayrımı yapan fakat çok sayıda seçimlik derslerle uzmanlaşma imkanı sunan programları seçmektir.
  7. Ders saatleri ve ulaşım çok önemli. Yüksek lisans yapanların bir çoğu aynı zamanda çalıştığı için ilk başta önemsenmeyen bu ayrıntı çok sorun oluşturabiliyor.
  8. Sadece hukuk mezunlarını alan üniversiteye başvurun. Her bölümden öğrencinin olduğu hukuk yüksek lisansı, sertifika eğitim programına dönüşüyor ve dersler daha yüzeysel geçiyor. Bazı üniversiteler hukuk mezunu olmayanlara sadece bir hukuka giriş dersi zorunlu kılıyor. Sakın böyle bir programa başvurmayın, en azından bölüm dışı tercihlerde bir yıl hazırlık şartı koyanları tercih edin. Ama dediğim gibi sadece hukuk mezunu alanları tercih listenizde en üst sıraya yerleştirin.


ehukuk.org