Bir yandan derslere devam edip, bir yandan da konu anlatımlı ders kitapları üzerinden sınava hazırlanmaya kalktığınızda, asosyal biri olur çıkarsınız. Üniversite yılları bir daha gelmeyecektir. Ders geçme telaşına düşüp okul yıllarının tadını çıkarmayı ihmal ederseniz, bunun eksikliğini ömür boyu hissedersiniz.

Gerek konuları iyice anlama, gerekse ders geçme konusunda uyguladığım bazı yöntemlerden, yapılması, yapılmaması gereken hususlardan bahsetmek istiyorum öncelikle;

Sadece ders notlarından sınavlara hazırlanmak:

Sadece ders notları ile ders geçmeye çalışmak, belki size pratikte faydalı olabilir. Ancak derslerin sınırlı süreli olması, tüm konuların derslerde anlatılmaması, dolayısı ile notlarda yer almaması gibi hususlar, belki mezun olabilmek için geçer not almanıza yarayabilir.Ancak emin olun yarım yamalak bilgilerle okuldan mezun olursunuz.

Sadece ders kitaplarından hazırlanmak:

Hukuk kitaplarının kalınlığı malum. Kitaplarda yer alan bilgilerin bir kısmının gereksiz olduğunu söylemek, hem yazarlarına saygısızlık, hem de hadsizlik olurdu. Ancak kitaplarda yer alan bilgilerden, sınavlarda soru olarak gelebilecek kısımları çıkardığınızda, o gözünüzde büyüttüğünüz 1000 sayfalık kitabın 50 sayfaya ineceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Hukuk okumak, hayat boyu öğrenci olmaktır derler. Okuma, daha da önemlisi hızlı okuma becerisini kazanmanız, hem ders geçme hususunda, hem de ileride dilekçe, yargıtay kararı okuma ve kararın özünü anlama konusunda oldukça faydalı olacaktır. Bu beceriniz yoksa, en kısa zamanda edinmek için çalışmalara başlamanızı öneririm. 

Bu işi gözünüzde büyütmeyin derim. Kısa bir süre içerisinde, koca bir kitapta soru çıkabilecek konuları da, bir yargıtay kararının özünü de rahatlıkla anlayabilecek kapasiteye ulaşacağınızdan eminim. Kaldı ki siz, binlerce aday arasından hukuk fakültesini kazanma başarısı göstermiş kapasiteye sahipsiniz. İşin bu kısmı, sizin için çocuk oyuncağı olacak rahat olun.

Bazen, gerek kanun değişiklikleri nedeniyle, gerekse hocaların özel önem göstermesi nedeniyle üzerine basa basa durduğu konular vardır, olacaktır. Hocalar, açıkça dile getirmeseler de “Sınavda bu konudan soracağım” diye bağırırlar. Önemli olan, sizin bunu görebilmeniz.

Bu yüzden, sadece ders kitaplarından sınava hazırlanmaya kalkarsanız, sınavdan beklediğiniz sonucu alma ihtimaliniz zor. Yapmanız gereken, ders kitapları ile ders notlarını sentezlemek olmalıdır. Yani ne sadece ders notuyla olur, ne de sadece ders kitaplarıyla…

İlk yapmanız gereken, ders notu olarak okutulan kitapları temin etmek. Kitabın son baskısını aldığından önemle emin olun. Üst sınıflardan işi bitti diye kitap almaya da kalkmayın. Çünkü hukuk yerinde saymaz. Yasa, içtihat değişiklikleri olmuş olabilir. Eski basımdan sınava hazırlanırsanız, bu ve bunun gibi ciddi riskler taşırsınız haberiniz ola.

İkinci olarak yapmanız gereken, okuduğunuz fakültenin güncel ders notlarını temin etmek olmalıdır. Sakın ola başka fakültelerin ders notlarından çalışma gafletinde bulunmayın. “Ne farkeder?” demeyin. Çünkü biz denedik, çok şey farkediyor.

Notların güncel olmasının da önemi oldukça büyük. Ders kitaplarında olduğu gibi, kanun – içtihat değişiklikleri, notların içeriğine yansıyacağından, eski kaynaklardan çalışmaktan şiddetle kaçının. Fotokopileri fırına benzetecek olursak, o yıla ait ders notları, sıcak ekmek gibi taze çıkar. Bu yüzden fotokopilere sıklıkla uğrayın. Yeni gelen ders notu olup olmadığını araştırın. Sizin hocanızın ve içinde bulunduğunuz senenin ders notları olduğundan emin olun.

Gelelim kitap özeti çıkartmaya…

Kitabı roman okur gibi okuyun. Soru çıkabileceğini düşündüğünüz konuların altını çizin ve kitabın okunması gereken yerlerini tespit edin. Bazen bütün sayfayı çizmeniz gerekebileceği gibi, bazen de çizmeye değer görmeyeceğiniz 30 sayfa önünüze çıkacaktır.

Özeti çıkardıktan sonra izleyebileceğiniz 2 yol var. Bunlardan ilki özeti yazmak, diğeri ise özeti okuyup ses kaydedicide kaydetmek…

Kitabın özetini yazmak:

Yazarak öğrenmenin önemini anlatmaya gerek yok sanırız. Eğer klavyeniz hızlı ise, kitabın özetini yazmak, daha yazarken konuların beyninizde yer etmesini sağlayacaktır. Bunu bir arkadaşınızla birlikte de yapabilir, biriniz okurken, diğeriniz yazarken konuları kavrayabilirsiniz. Kim uğraşacak o kadar şeyi yazmakla demeyin. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi, yazarak öğrenmek gibisi yoktur.

Özeti yazıya dökerken, ders notlarında da ilgili konuya geldiğinizde, ders notları ve kitap özetindeki kısımları karşılaştırın. Birinde olan diğerinde yok ise, her ikisini sentezleyin. Böylelikle , sınava hazırlanabilmek için gerekli olan tüm notları hazır edebilirsiniz.

Özeti sesli kaydetmek:

Akıllı telefonu olmayan yoktur malum. Eğer elinizde bir tane yoksa, ucuz yollu bir tane edinmenizde fayda var. Eğer o da mümkün değilse, bilgisayarınız vardır herhalde…

Yapmanız gereken, özetini çıkardığınız ders notlarını okuyup, ses kaydedicide kaydetmek. Ardından otobüste, yatakta, aklınıza gelebilecek her yerde kulaklık vasıtası ile dinlemek… İlk başta kendi sesinizi devamlı dinlemek size garip gelebilir. Ancak bir süre sonra bu duruma alışırsınız. Anlamadığınız yerleri tekrar tekrar dinleyip, konuların beyninize iyice yer etmesini sağlayabilirsiniz.

Bir diğer önemli husus da hocaların yıl içerisinde çıkardıkları ince kitaplar. Eğer bir hocanız, derste size yeni çıkardığı bir kitap adı veriyorsa, kuvvetle muhtemeldir ki, bu kitaptan hayati bir soru gelecektir. Amaçları kitabı sattırmak mıdır bilinmez, ancak sizin amacınız ders geçmek olduğundan ve bu kitaplar, sadece belirli bir konuya ilişkin ince kitaplar olacağından, birkaç arkadaşınızla birlikte bu kitaplardan bir tane edinip, ders kitaplarında olduğu gibi soru çıkabilecek özeti çıkartıp, yazarak veya ses ile kaydederek sınav notlarınız arasına bunu da katabilirsiniz.

Kimileri derslere pek devam etmez. Derslerde olup bitenleri sorup öğrenmeyi tercih ederler. Sosyal medya üzerindeki gruplara katılıp, hani konulara kadar sorumlu olduğunuzu, güncel notların hangi fotokopide bulunduğunu öğrenebilirsiniz.

Böylelikle, o gözünüzde büyüttüğünüz derslerin, doğru şekilde çalışarak, aslında çok daha kolay bir şekilde geçilebileceğini, aynı zamanda konuların zihninize işleyip, fakülteden dolu dolu mezun olabileceğinizi görebileceksiniz…


Kaynak: Hukukitavsiyeler