İcra hukuku pek sevilmez nedense.. Bütün stajyerler, dava ağırlıklı bürolarda stajlarını yapmak isterler. Elbette ki dava dilekçesi hazırlamak, bunun için araştırma yapmak, icra takipleriyle ilgilenmekten daha keyiflidir. Ancak siz staj yaparken keyif düşünecek durumda değilsiniz. 

İstediğiniz kadar iyi avukat olun, dava kazanın, dava sonunda lehinize hükmedilen alacak kalemlerini, vekalet ücretini tahsil etmek için icra hukukunu bilmek zorundasınız. İcra hukuku şekli hukuktur. Karşınızdakinin açıklarından, davanın, dosyanın seyrini değiştirmeniz çok kolaydır. İcrayı bilerek hem hata yapma riskinizi azaltırsınız, hem de karşı tarafın yaptığı / yapacağı hataları rahatça görerek müvekkilinizin gözünde prim yaparsınız. Bu da size hem manevi haz, hem de vekalet ücreti olarak geri döner.

Stajınızın tamamını icra ağırlıklı bir büroda bitirmenizi söylemiyoruz elbette. Ancak icra hukukunu öğrenmeden hiç bir zaman tam bir avukat olamazsınız. Mesleğe başladığınızda müvekkilleriniz tarafından sorulacak soruların büyük bir kısmı icra hukukuna ilişkin olacaktır. Hukuk veya ceza dosyalarında olduğu gibi "ben bu konuyu araştırıp siz bilgi vereyim" diyecek vaktiniz olmaz. Örneğin; Tahsil edemediği bir alacağı olduğundan yakınan bir müvekkilin, elindeki senedi incelemek üzere size uzattığında, bonodaki şekil şartlarını bilmeniz ve senedin icraya konulup konulamayacağı konusunda müvekkilinize o an cevap vermeniz gerekebilir. 

Avukatların icra hukukundaki tecrübesizliğinden, yaptıkları hatalardan faydalanarak para kazanan borçlu vekilleri yok denecek kadar azdır. Emin olun tahmininizden çok daha fazla kazanıyorlar hem de. (10.000 TL alacağını tahsil etmek için müvekkiliniz size 1.000 TL masraf vermeye üşenir, tahsil et karşı taraftan al der, oysa 10.000 TL'lik bir icra dosya borcundan kurtulmak için borçlu, vekiline yeri gelir 5.000 TL ödeme yapar)

Hacze gitmekten de, icra müdürlüklerinin tozlu raflarında dosya aramaktan da gocunmayın. İleride o işleri başkalarına yaptırmaya başladığınızda, icra müdürlüklerinin tozunu zamanında yutmuş olmanın faydasını fazlasıyla görürsünüz.

Yapılacak en mantıklı seçim, eğer sadece dava ağırlıklı bir büroda staja başlamış iseniz, stajın diğer yarısını icra ağırlıklı bir büroda tamamlamak. Yada tam tersi.