Kamulaştırma sürecinde taşınmaz maliklerine, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanununun 8. maddesine göre taşınmazının pazarlıkla satın alınması hususunda tebligat yapılarak yine 8. maddeye göre oluşturulan Uzlaşma Komisyonu’na davet edilir, uzlaşma sağlanması durumu tutanak ile tespit edilir.

4650 Sayılı kanunla değişik 2942 Sayılı Kanununun 8.Maddesine göre taşınmaz malikleri ile Uzlaşma Komisyonu’nda bedelde uzlaşma sağlanması halinde, Uzlaşma Tutanağında belirlenen bedelin ödeneği Hesap İşleri Daire Başkanlığı’nca taahhüt altına alınarak, Belediye Encümeninden, satın alınması hususunda Encümen kararı alınır. Peki, kamulaştırma uzlaşma daveti gelirse ne olur?

Kamulaştırma davetini aldığınızda ne yapacaksınız?
Uzlaşma komisyonu ile ilk görüşmeyi yapmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Fatih İlçesi Binbirdirek Mahallesi Piyerloti Caddesi No: 4 de Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı binasının 2. katında yer alan ilgili Kamulaştırma Şefliğine başvurabilirsiniz.

Taşınmaz;
Fatih, Bayrampaşa, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer, Eyüp, Kâğıthane, Sultangazi, Zeytinburnu ilçelerinde ise Beyoğlu yakası kamulaştırma şefi Tuncay YALÇIN ile ( Oda no: 208 Tel: 455 3237)

Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Pendik, Ümraniye, Üsküdar ilçelerinde ise Anadolu Yakası kamulaştırma şefi Gülay Birsen TOKGÖZ ile (Oda no:213 Tel:455 3239 )

Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Başakşehir, Beylikdüzü, Bahçelievler, Bakırköy, Büyükçekmece, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Güngören, Esenler, Esenyurt, Küçükçekmece, Silivri ilçelerinde ise Topkapı yakası kamulaştırma şefi Tahsin HÜKÜMDAR ile (Oda No: 214 Tel: 455 3238 ) görüşebilirsiniz.

Uzlaşıldığı takdirde tapu işlemlerine esas olmak üzere Tapu suretiniz, Nüfus Cüzdanı, TC Kimlik Numaranız, Vergi dairesi Numaranız, Vekalet ile yürütülen işlerde Noterden tasdikli vekaletname, taşınmaz malikinin ölü olması halinde varislerinin veraset ilamı çıkartmak üzere asliye hukuk mahkemelerinden alacakları veraset ilamına alınmasına müteakip, veraset intikali ile ilgili işlemleri de Veraset Vergi Dairesinden alınacak “veraset intikali ve satışında sakınca yoktur” belgelerini yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

Taşınmazın tapu kütüğünde takyidat varsa tapunun isteği doğrultusunda terkin ettirilecektir. (Haciz, ipotek, vakıf ilişiği vs. gibi)
Belirlenen bedel üzerinden tapuda Belediyemiz lehine tescil/terkin işlemi yapılarak, alınan tapu belgesindeki bedelin ilgilisine ödenmesi için Hesap İşleri Daire Başkanlığı’na tahakkuk gönderilerek ödeme işlemi yapılır .