LLM Av. Ali Veli veya LL.M. Av. Ali Veli hatta bazı avukatlarda LLM Eur. Av. Ali Veli gibi ifadeleri muhtemelen sizlerde bir çok kez görmüş olabilirsiniz. Peki LLM nedir ? Ne gibi artıları vardır ? Gelin beraber inceleyelim.

LLM Nedir ?

LLM; hukuk yüksek lisans anlamına gelir. Hukuk dalında akademik veya araştırmacı unvanı olarak kullanılır. Latince “Legum Magister” olarak adlandırılan LLM ifadesi İngilizce olarak Master of Laws şeklinde ifade edilir. Hukuk dalında uzman kişi olarak nitelendirilir. Özellikle 2000 yılı sonrasında hukuk fakültesi mezunlarının yoğunlukla hukuk yüksek lisans yaptığını ve yoğun rekabetin yaşandığı hukuk sektöründe bir adım öne geçmek için çaba harcadıklarını rahatlıkla gözlemleyebiliriz.

LLM Programları

Hukuk yüksek lisans yapabilmek için, ülkemizde ki bir çok üniversite sadece hukuk fakültesi mezuniyetini yeterli görüyor. Ancak bazı okullar okul derecesi, yabancı dil ve ek sınavlar uygulayabiliyor. Yurt dışı LLM Programları için ise ek olarak yabancı dil sınavlarından derece talep edebiliyorlar. LLm programları için net bir uygulama olmadığı için sadece şu adımları atmanız yeterli olacaktır gibi bir ifade kullanmamız pek olası olmuyor. Ama net bir şekilde hukuk fakültesi mezunu olmanızın zorunlu olduğunu hatırlatalım.

Ülkemizde LLM programları çok fazla çeşitli değil. Hukuk yüksek lisans kapsamında Kamu Hukuku ve Özel Hukuk ayrımları genel olarak yer almaktadır. Son yıllarda bazı özel üniversiteler İnsan Hakları Hukuku programını da aktif hale getirmişlerdir.

Dünyada ise bir çok LLM programı yer almaktadır. Dünya çapında en fazla talep gören LLM programlarını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Bankacılık ve Finansman Hukuku,

- Deniz Hukuku,

- Vergi Hukuku,

- Rekabet Hukuku,

- Fikri ve Sınai Haklar Hukuku,

- Teknoloji Hukuku,

- Avrupa Hukuku gibi bir çok program yer almaktadır.

Yukarı yer alan her programın kendine ait bir unvanı daha LLM unvanına eklenir. Örneğin; Avrupa Hukuku bölümü mezunu olan bir avukat, LLM unvanını LLM Eur. Av. Ali Veli olarak güncelleyebilir.

LLM unvanına sahip olmak pek tabi ki genel anlamda en üst noktayı ifade etmiyor. Doktor, dünya çapında geçerli sıfatı ile LLD ve profesör gibi unvanları da elde ederek hem kendinizi geliştirebilir hem de hukuk alanında adeta bir üstat halini alabilirsiniz.