Stajyeri tabiri caizse sömürmek, avukatlık mesleğinde, diğer meslek gruplarından biraz daha fazladır. Sebepleri;

1- Kendileri de staj zamanında sömürülmüşlerdir ve acısını sizden çıkarırlar.
2- Staj yönetmeliği gereği başka bir işte sigortalı çalışmanız yasaktır.
3- Mesleği öğrenebilmek adına o stajı yapmak zorundasınızdır.

Hukukta buna hepinizin bileceği üzere "gabin" denmekte. Yani karşındakinin zor durumundan, içinde bulunduğu olumsuz şartlardan faydalanma..

Söz konusu faydalanma iki türlü olur;
1- Sizi normal mesainin üzerinde deli gibi çalıştırırlar yada,
2- Normal bir tempoda çalışırsınız ama çok düşük maaş öderler.

Yanında staj yapacağınız avukatı seçerken, öncelikle alacağınız maaşı ikinci planda tutun. Hatta maddi gücünüz yeterliyse, maaş almamayı bile göze alın. Size verecekleri maaş ne kadar yüksek olursa, sizden beklentileri de o oranda artar. Siz ona beklediğinden fazlasını verin. Bırakın o sizi yanında tutabilmek için maaşınızı arttırmayı size teklif etsin..

Görüşmeye gittiğinizde size muhtemelen maaş konusundaki beklentinizi soracaklardır. Büyük beklentileriniz olmadığını, mesleki tecrübe edinmenin bu aşamada sizin için öncelikli olduğunu, tabi geçinebilmek, kimseye yük olmamak için de elbette bir miktar maaşa ihtiyaç duyacağınızı belirtin. 

Tanıdık bir avukat ayarlayıp staj yapmış gibi görünmeye de kalkmayın. İleride büyük eksikliğini hissedersiniz.

Avukatların birçoğu, bürolarındaki kaynak kitapları göstererek; " Kütüphane senin, arşivimiz zengindir, kendini geliştirmek adına dilediğin gibi faydalanabilirsin" derler, kanmayın. Size o hukuk bürosunun bir şeyler katabileceğinden emin olun. Özetle onlar sizi seçmesin, siz onları seçin..

Mevcut büronun size bir şey katmadığını düşünüyorsanız, stajın bitmesini beklemeyin ve başka bir büro bakın. Zararın neresinden dönülürse kar..