Icra takibi hazirlamanın en kolay yolu, bu iş için satılan paket programları kullanmaktır. (İcra pro, avukat pro gibi)
Barolar Birliği tarafından yıllık 25 tl gibi cüzi bir ücrete satılan icra takip programı da ayrıca mevcuttur.

Bahsi geçen programların en önemli özelliği, hazırladığınız takipleri uyapa yüklemek için gerekli olan xml dosyasını oluşturma imkanı vermesi, faiz ve benzeri hesapları otomatik olarak yapmasıdır.

Takip talebi ve ödeme emrini manuel olarak wordde hazırlamanız da elbette mümkün. Ancak wordde hazırlanan takip talebi ve ödeme emri için xml dosyası oluşturamazsınız. Takip evraklarını icra müdürlüğüne götürdüğünüzde bahsedilen eksiklik mevcutsa, memurların tüm verileri sisteme elle girmeleri gerekir ki bu durum, 5 dakika sürecek işiniz için saatlerce bekletilmenize sebep olabilir.

Ileriki konularda, söz konusu belgelerin herbirinin manuel nasıl hazırlanacağını detaylı göstereceğiz ki programın hazırladığı belgelerin hatalı olup olmadığının kontrolünü yapabilesiniz. Takibi hazırladıktan sonra programa güvenmeyip, birer suret çıktı alıp özellikle bazı hususları kontrol etmeniz şiddetle tavsiye olunur.

Takip evrakları, üstten alta doğru sıralanacak şekilde;

İlamsız takiplerin için;

1- Takip talebi
2- Ödeme emri
3- Dayanak belge suretleri
4- Vekaletname

Ilamsız takipler için;
1-Takip talebi
2- Icra emri
3- ilam aslı
4- Vekâletname olacak şekilde dosyalanır.

Sıralama dosyanın düzeni ve müdürün dosyayı kolayca inceleyebilmesi için önemlidir. 

Takip talebinden bir adet, Ödeme/icra emrinden, borçlu sayısından 2 adet fazla çıktı alınır. (Bir suret icra dosyası için, diğer suret de sizin için)

Tebligat zarfı hazırlamaya gerek yoktur. Çünkü icra müdürlüğü tarafından düzenlenecek tebligatları, uyap üzerinden, barkod numarasından kolayca takip edebilirsiniz.

Borçluya/ borçlulara tebliğe çıkacak olan ödeme/icra emrinin herbirine, dayanak belge suretleri de eklenir. Sizde kalacak suret ile tebliğe çıkacak evraklar, dosya iç kapağına iliştirilir.

Vekâletnameye baro pulu yapıştırılır. 

Burada takip dosyasını fiziki olarak hazırlama konusu özetlenmektedir. Bazı takip türleri kendine has özellikler gösterdiğinden, bunlara, ilgili takibin hazırlanması konusunda detaylı değinilecektir.

(Kaynak: Adliforum)