Adalet Bakanı Bozdağ, hakim, savcı ve avukatlara aynı sınav, fakat ayrı mülakat uygulamasına başlanacağını söyledi. Bozdağ, bu uygulamanın önümüzdeki dönemde üzerinde durulacak önemli konulardan biri olduğunu ve bu konuda ciddi bir adım atacaklarını belirtti.

Ancak Bozdağ'ın bu açıklamasına hukukçular tepki gösterdi. Bir karar alınması gerekiyorsa barolarında yer aldığı kurultayın toplanması gerektiği vurgulandı.
 
BU SINAVLARIN OLMASI GEREKİYOR
Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan avukatlığın serbest bir meslek olduğunu söyledi. Bu serbestliğin yargı diyalektiğinde hem özgünlüğü hem özgürlüğü gerektirdiğini vurgulayan Kayacan “Hukuk fakültelerinin sayısının artması ve bu yoğunluktan çokça avukatın yetişmesi bazı sorunları meydana getirdi. TBB bünyesinde biz barolar istisnasız sınav yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sınavın da objektif olması gerekiyor.” dedi.
 
MÜLAKATLAR OBJEKTİF DEĞİL
Sınavların yanında yapılacak mülakatların objektif olmadığını belirten Kayacan: “Bu mülakatlar genel bir yeteneği, diksiyonu, hitabeti, duruşu ölçen sınavlar olduğu kanatinde değilim. Ziyadesiyle günlük, siyasi, konjonktürel bir takım hesaplarla yapılmakta. Bu konuda yargıya intikal eden bir çok konu var. Türkiye'de mülakat genel olarak bir problem. Yazılı sınavı birinci olarak kazanıyorsun, ikinci olarak kazanıyorsun ama mülakata geldiğin vakit eleniyorsun. O kadar zor bir yazılı sınavı kazanıp da mülakattan eleniyorsa orada başka etkenler ortaya çıkmıştır." şeklinde konuştu.

ORTAK SINAV SAĞLIKLI OLMAZ
Avukat hakim ve savcı olmak isteyenlerin yapılması düşünülen ortak sınava temkinli yaklaştığını belirten Kayacan  “Avukatlık mesleği bir kamu hizmeti, kamu görevidir. Ama avukatlık mesleği bir memuriyet değildir. Dolayısıyla avukatlık mesleğinde hakim ve savcılıkta olmayan ve avukatın özgün çalışmasına yönelik bazı detaylar var. Siz o sınavda bu detayları nasıl denetleyeceksiniz? Bu çok sağlıklı olmaz.” dedi.
 
YAPILMASI GEREKEN KURULTAY YAPMAKTIR
Ortak avukatlık sınavının tartışılması gerektiğini ifade eden Kayacan şöyle konuştu: "Sayın bakan bir görüş ifade etmiştir. Bizlerde aynı şekilde bir görüş ifade ediyoruz ancak bu konuda yapılması gereken objektif bir kurultay yapmaktır. TBB ve barolara rağmen bir düzenleme yapılmamalı. En güzelini bulabilme adına bu tartışmalar yapılmalıdır. Netice itibariyle bütün paydaşların bulunduğu askeri ölçüde mutabakata erişilerek düzenlemelerin yapılması lazım.
 
ÖZBUDUN: İLKE OLARAK KATILMIYORUM
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun Bakan Bozdağ’ın açıklamalarına katılmadığını belirtti. Yapılması düşünülen düzenlemeyi esas itibariyle doğru bulmuyorum diyen Özbudun: “Avukatlık serbest bir meslektir. Barolar avukatlıkla ilgili sınavları kendi düzenler. İlke olarak katılmıyorum” ifadelerini kullandı.

HUKUKİ HABER - ÖZEL