Bilişim Hukuku Uzmanı Ahi, kanunun eksik ve eski olduğunu belirtti. Vatandaşlar için korunması önemli olan 'unutulma' hakkının korunmadığını söyledi. Yeni kanunda, 1995 yılında çıkarılmış 95/46/EC sayılı Veri Koruma Direktifi'nde (AB Direktifi), yer alan kişisel verilere ilişkin hükümlerin kullanıldığını vurgulayan Ahi, kanunun yeterince güncel olmadığını ifade etti.

İşte Ahi'nin Hukuki Haber'e özel açıklamaları

KANUN DETAYLI DEĞİL
Kişisel Veriler Kanunu'na baktığınız zaman eksik, eski ve detaylı değil. Bu, Kişisel Veriler Kurulu siyasi parti çoğunluğuna göre seçiliyor. Siyaseten bağımsız kalması mümkün değil.

VERİLERLE İLGİLİ SIKINTI VAR
Bunun dışında TCK'nın yasakladığı hassas verilerin kaydedilmesi meselesi var. Bu veriler rıza ile veya gerekli güvenlik önlemlerini alarak kaydedilebilir hale getirilmiş. Burada sıkıntılar var. Kamu kurumlarının tutması gereken verilerle ilgili sıkıntılar var. Unutulma hakkı korunmamış. Ben gerektiğinde bir şirketteki verimi 'unuttum, silin kardeşim' deme hakkım olmalı, ama bu yok.

95 YILINDAKİ DİREKTİFİ ÇEVİRİP KULLANIYORUZ
Avrupa Birliği iki ay sonra bir tasarı çıkartıyor. Biz 1995 yılındaki direktifi aynen çevirip kullanıyoruz. 95 yılında İnternet vardı ama sosyal medya yoktu. 95'te cihazlar bu kadar gelişmiş değildi. Reklam verileri, İnternet verileri bu kadar paylaşılabilir değildi. Bu kadar gelişmiş değildi.

>> Sızdırılan bilgilere kim, nereden ulaşabiliyor! İşte risk altındaki diğer veriler...

Kişisel reklam modelleri bu kadar yoktu. 95 teki bu direktif zaman zaman güncellenmiş ama hala yeteri kadar güncelleme yok.

Hukuki Haber - ÖZEL