Geçen hafta Mecdiyeköy’de bir kafede otururken arkamda oturan kızın anlattıkları şeyler bir yerlerden tanıdık geldiğinden arka masaya bir an için kulak verdim.

2 yıl öncesine dek hemşire olduğunu söyleyen ama artık çok para kazandığı için bu mesleği yapmak zorunda olmadığını ballandıra ballandıra anlatan ablamız anlattığı sistem sayesinde biraz çalışarak aylık yüksek bir meblağ kazandığını ve hayallerine kavuştuğunu, ülke ülke gezdiğini ve hatta en son geçen hafta Dubai’de tatilde olduğunu karşısında bulunan iki kişiye son derece profesyonel bir şekilde anlatıyordu.

 Daha üçüncü cümleden sonra sistemin bir “Saadet Zinciri” masalı olduğunu anladım.

Çünkü ekipt aynıydı, söylem aynıydı, sistem aynıydı. Sadece biraz yasal bir zemine oturtulmaya çalışıldığı için bir websitesi satımının yapıldığı süsü veriliyordu.

Daha hayat ile henüz tanışmamış üniversite bir yada ikinci sınıfta okuyan ama kısa yoldan köşeyi dönmek ve çok para kazanmak gibi bir hayale sahip bir saf kardeşimiz, diğer taraftan hemen yanı başında sisteme girerken ödediği parayı çıkarmak isteyen profesyonel Saadet Zinciri elemanı ile saf arkadaşı arasında  görüşmeyi ayarlamış diğer arkadaş ve insanları ikna etmek için telefonda asla konuşmamaları ve hatta ikna etmek için kendilerinin önüne getirmeleri gerektiğini belirten profesyonel Saadet Zinciri elemanı..

Profesyonel arkadaş bir an için masadan ayrıldıktan sonra gençlerin yanına giderek Avukat olduğumu ve ilgili bu sistemin ülkemizde yasal olmadığını ve kendilerini dolandırmaya çalıştıklarını söyledim.

Saf kardeşimiz söylediklerimi ciddi bir şekilde dikkatle dinlerken diğer sisteme dahil olan arkadaş sıklıkla sözümü keserek sistemin yasal olduğunu, aslında website sattıklarını ve bir sıkıntı olmadığını anlatmaya çalıştı. Uyararak uzaklaştım ve bu konuyu gençlerimizin daha dikkatli olmaları için yazmaya karar verdim.

Değerli arkadaşlar isim değişikliği hakikati değiştirmez. Adı Titan Olsun, X olsun, Y olsun fark etmez. Eğer satılan umut ve kullanılan hayaller ise ve ürünün hiçbir önemi yok ve birileri arkadaşlarınız vasıtası ile size masallar anlatıyor, otellere hiç tanımadıkları sizleri davet ediyor ve gözünüzü boyuyorlar ve sizden sisteme diğer arkadaşlarınızı getirmenizi bekliyorlar ise bunun adı Saadet Zinciridir.

Eğer birileri bunun basit bir ticaret olduğu iddiasında ise bir an için sormakta fayda görüyorum:

Madem bu iş bir ticaret neden satılan ürünü 1 dakika bile anlatmazken kişinin içinde bulunacağı sistem saatlerce anlatılmaya çalışılıyor? Madem ticaret ticarete konu malın neden özelliklerinin hem satıcı hem de alıcı açısından bir önemi yok? Sattıklarını internet sitesi değil de saat olsa ne olacak bir önemi var mı sizin için? Amaç saat almak mı sisteme girmek mi!

Bu sistemde ne sattığınızın hiçbir önemi yok. Sadece sisteme üye getirin yeter!

Websitesi satıyoruz dedikleri kişilerin WEBSİTE’ye ihtiyaçları yok. Sadece sistemi yasal bir zemine oturtma çabası bunlar. Lakin BÜTÜN BU ÇABALARA RAĞMEN yasal değil bu sistem.

Saadet Zinciri olarak halk arasında bilinen bu sistemin asıl adı “Piramit Satış Sistemi”.

Hukuken 6502 sayılı Tüketcinin Korunması Hakkında Kanun’un 80 inci maddesine göre “piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi” kesinlikle yasak!

Aynı kanunun 77 inci maddesi ise piramit satış sistemini başlatan, düzenleyen veya toplantı, elektronik posta veya diğer birçok kimsenin de katılımını sağlamaya elverişli yöntemlerle yayan veya böyle bir sistemin diğer bir şekilde yayılmasını ticari amaçlarla destekleyenler hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır diyerek dolandırıcılık suçuna atıf yapıyor.

Sistemi internet üzerinden bir  arkadaş çok net anlatmış. Sistemin nasıl işlediğini öğrenmek için ilgili haber okunabilir. O yüzden uzun uzadıya sistemi anlatmaya lüzum yok. (http://www.haber5.com/yazar/cemal-adem/titan-tuzagina-dikkat)

Lakin bu sistemin hukuken yasak bir sistem olduğunu tekrar vurgulayarak çevremizdeki gençlerin farkındalıklarını artırabilir, kolay yoldan ülkemizden milyonlarca dolar götürülmesine neden olan bu sistemin önünü almalıyız.

(Bu köşe yazısı, sayın Mehmet Fatih YAŞAR tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)