Meltem ÖZGENÇ

SAĞLIK Bakanlığı, son kullanma tarihi geçmiş stentlerin, usulsüz, sahte ambalaj ve etiket bilgileriyle yeniden ambalajlayıp piyasaya sürmek üzere olan iki firmayı belirleyerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 30 liraya üretilen stentlere 1000 ve 2 bin liralık stent markalarının damgasının vurulduğu belirlendi. Tarihi geçmiş sahte stentlerle hastaların hayatını tehliye atanların, bu yolla 1 milyon lira haksız kazanç elde ettikleri bildirildi.

2 BİN LİRALIK DAMGA

Sağlık bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yaptığı piyasa denetimleri sonucunda insan sağlığını hiçe sayan firmaları tespit etti. Sahte stentleri konusunda yapılan bildirimler sonucu belirlenen iki firmayı denetleyen Bakanlık şok eden sonuçlarla karşılaştı. 30 liraya üretilen stentlere bin, 2 bin liralık stent markalarının damgasının vurulduğu görüldü. Bu yolla elde edilen haksız kazancın 1 milyon lirayı bulduğu belirlendi. Sağlık Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, son kullanma tarihi geçen stentlere, üretici iki ayrı firma, mevzuata aykırı olarak ambalaj ve etiketleri değiştiriyor, kendilerince yeniden sterilizasyon yapıyor, bir başka firmanın damgası basılıyor. Böylece 30 lira maliyeti olan, üstelik son kullanma tarihi geçmiş stentler, bir anda piyasadaki bin, 2 bin liraya satılan stent haline getiriliyor. İki firmanın, sahte stentlere bastığı damgalardaki firmaların ise konuyla bir ilgilerinin olmadığı ve bundan zarar gördükleri de bildirildi

TEKNİK RAPOR HAZIRLANDI

İki firmada blunan sahte ürünler, sahte etiket ve malzemeler yeddiemine alınarak, insan sağlığını tehlikeye atma suçu oluşturduğu kanaatiyle, denetim tutanakları ve konu hakkında oluşturulan teknik rapor, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

STENTLERE EL KONULDU

POLİSİN de desteğiyle sahte stent üreten firmalarda yapılan incelemede, son kullanma tarihi geçmiş 675 adet stent, son kullanma tarihi geçerli sahte etiketli 323 adet stent, yarı mamul son kullanma tarihi ve markası olmayan 198 adet stent olmak üzere toplam bin 209 adet stent, ambalaj ve farklı markalarda basılmış etiketler bulundu. Hastalara takılmak üzere hazırlanmış ve üzerinde doktor raporu bulunan 11 adet stente de elkonuldu.