Uyuşturucu satıcılarının, henüz ‘uyuşturucu' kapsamına alınmayan çeşitli maddeleri internet üzerinden ‘bitkisel ürün' adı altında satmasıyla mücadele için kurulan ‘Erken Uyarı Sistemi' meyvelerini veriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde 2006 yılında oluşturulan ‘Erken Uyarı Sistemi Ulusal Çalışma Grubu', 60 yeni maddenin uyuşturucu kapsamına alınmasını sağladı. Grup tarafından Sağlık Bakanlığı'na bildirilen bu maddeler, bakanlık tarafından Bakanlar Kurulu'na sunuldu ve uyuşturucu kapsamına girdi. Böylece bugüne kadar uyuşturucu kapsamına sokulan madde sayısı 104'e çıktı.

Türkiye'de ilk kez 2009 yılında ‘spice' adıyla polisin karşısına çıkan ve ‘sentetik esrar' olarak bilinen baharat karışımı uyuşturucu madde, ‘bonzai' adıyla satışa sunulmuştu. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından takibe alınan bonzai daha sonra uyuşturucu madde kapsamına alınmıştı. 2009'dan bu yana ‘Erken Uyarı Sistemi Ulusal Çalışma Grubu'nun önerisiyle birçok madde, uyuşturucu kapsamına alınması için Sağlık Bakanlığı'na bildirildi. Geçtiğimiz haziran ayında da 60 yeni madde Bakanlar Kurulu kararıyla uyuşturucu kapsamına sokuldu.

Ulusal Çalışma Grubu Erken Uyarı Sistemi, Avrupa Birliği ülkelerini de takip ediyor. Sistem, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de, bilinen ve yasa kapsamında kontrol altına alınmış olan narkotik maddelerin dışında, bu maddelere benzer etkiler gösteren ancak herhangi bir yasal kısıtlılığı olmayan yeni psikoaktif maddeleri belirliyor. Tespit edilen maddeler sadece Türkiye'de görülenler olduğu gibi, en az bir Avrupa Birliği ülkesinde yasa kapsamına alınmış maddelerden de oluşabiliyor.