Ancak acildeki adli vaka, trafik kazaları ya da iş kazaları gibi vakaların tedavisinin ardından gerekli tutanakların hastaneye ulaştırılması isteniyor. Bu ayrıntıyı kaçıran vatandaşlar icrayla karşılaşabiliyor. 

Acil vakaların tedavi giderlerinin tamamı devlet tarafından ödeniyor. Ama trafik kazası, adli vaka veya iş kazası gibi vakaların tutanaklarının hastaneye ulaştırılması şart. Tutanakları hastanelere ulaştırmayanlar yasal yaptırımlara uğrayabiliyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi olan, ancak istenilen tutanakları getirmeyen 650 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı. 

Uludağ Universitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof.Dr. Tahsin Yakut, "Devletimiz acil vaka, adli vaka, trafik kazaları ya da iş kazaları gibi vakaların ücretlerini kişilerin sosyal güvenceleri olsun ya da olmasın ödemektedir. Doğal olarak bu sağlık giderlerini ödeyebilmek için bu olaylarla ilgili tutanak ya da resmi belgeler gerekmektedir. Örneğin trafik kazası tutanağı, iş kazası tutanağı ya da adli vaka tutanağı gibi. Üniversite hastanemizde ise acil servise müracaat eden hastalarımıza tedavileri bitene kadar hiçbir belge ya da evrak sorulmamakta ve istenmemektedir. Başlarına gelen olayla ilgili hastalara senet imzalatmak değil, bu gerekli belgeleri getireceklerine dair teminat formu doldurtulmaktadir ki bu bütün ülkedeki sağlık kuruluşlarında rutin olan bir uygulamadır. Bu hastalarımızın bütün tedavi işlemleri bittikten haftalar hatta aylar sonrasında istenmektedir. Böylece hem tedavi giderleri ödenmekte, hem de ilgili adli olay devletin ilgili kurumlarına bildirilmektedir." dedi. 

Hastanın istenilen olay tutanaklarının istenilen sürede hastaneye teslim etmediklerinde hastanenin büyük sorumluluk altında bırakıldığına işaret eden Başhekim Yakut, "Hem ilgili adli olay gizli kalmakta hem de hayali hasta konumuna düşmektedirler. Bu yüzden yasal süresi geçmesine rağmen daha sonra da getirmeyen vatandaşlarımıza uyarıda bulunulmaktadır. Bu da rutin bir uygulamadır. Ve vatandaşlarımızın da bu kadar zahmete katlanması gerekmektedir. Zira şunu iddia ediyorum ki Türkiyemiz dünyada sağlık hizmetinin en kaliteli, en çabuk ve en ucuza alındığı ülkelerin başında gelmektedir." şeklinde konuştu. 

Geçtiğimiz Şubat ayında Resmi Gazete'de yayımlanan ve kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen '6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' olarak bilinen yasada trafik kazalarından ücret alınmayacağı açıkça yazılıyor. Kanunun 98'inci maddesinde 'Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır' ifadesi yer alıyor. 


Cihan