Cumartesi nöbetine tepki göstererek iş bırakan aile hekimlerini sevindiren karar mahkemeden geldi. Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava sonucunda mahkeme cumartesi nöbetine gitmeyerek iş bırakan aile hekimine verilen cezayı iptal etti.

Adapazarı'nda görevli Türk Sağlık-Sen üyesi aile hekiminin 10 Ocak 2015 tarihinde "Cumartesi nöbeti"ne gitmemesi nedeniyle 5 ihtar puanı cezası verilmişti. Cezanın iptali için Türk Sağlık-Sen tarafından Sakarya 2. İdare Mahkemesi tarafından dava açılmıştı.  Mahkeme verdiği kararda aile hekiminin üyesi olduğu Türk Sağlık-Sen'in iş bırakma kararı aldığına dikkat çekilerek, davacının üyesi olduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak ülke genelinde geçekleştirilen iş bırakma eylemine katıldığı belirtildi.

Kararda "örgütlenme özgürlüğü kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğinden, izinsiz işe gelmemek fiilinin sübuta ermediği sonuç ve kanaatine varıldığından, disiplin suçu teşkil etmeyen eylemi nedeniyle davacı hakkında tesis edilen işlemin hukuka uygun bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denilerek verilen ceza iptal edildi.

Kahveci: "Cumartesi nöbetleri iptal edilmeli"

Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Angarya olan cumartesi nöbetine gidilmediği için verilen cezalara mahkemeden ilk iptal kararıdır. Bu açıdan oldukça önemlidir. İş bırakmanın sendikal bir eylem olduğu mevzuatça açık, yüksek yargı kararları ile de tasdik edilmiş iken hala ceza verilmesi anlamsızdı. Açtığımız dava sonucunda mahkemenin verdiği bu kararla,  sendikamızın aldığı karar doğrultusunda Cumartesi iş bırakarak nöbete gitmeyenlere ceza verilemeyeceğini tescillemiş olduk. Sağlık Bakanına çağrımızdır, mahkemenin iptal kararından sonra 'Cumartesi nöbetleri' iptal edilmelidir" dedi.