Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, yaklaşık  her 5 kadından birinin gebelik ya da sonrasında bir ruhsal rahatsızlık yaşayabildiğini belirterek, “Ama maalesef durumun bu kadar farkına varıldığını, üzerinde durulduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Anne Ruh Sağlığı Farkındalık Günü kapsamında Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesinde düzenlenen basın  toplantısı, Bakırköy Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kadriye Kart Yaşar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kurt, gebelik ve doğum sonrası dönemde görülen sorunların en çok bilineninin depresyon olduğunu ifade ederek, bunun yanı sıra,  psikoz denilen gerçeği değerlendirmenin bozulduğu tablolarla ve obsesif kompülsif bozuklukların gündeme gelebildiğini söyledi.

Bazı hastaların, sorunu önemsemediğini, farkına varmadığını, gizlediğini ya da önüne tedavi arayışı konusunda birtakım engeller çıktığını  aktaran Kurt, şöyle devam etti, “Yaklaşık her 5 kadından birisi gebelik ya da sonrasında bir ruhsal  rahatsızlık yaşayabiliyor ama maalesef durumun bu kadar farkına varıldığını, üzerinde durulduğunu söyleyemeyiz. Çocuklarda gelişme geriliği ortaya çıkıyor. Erken  doğumlar meydana gelebiliyor ve öğrenmeyle ilgili birtakım sorunlar yaşanabiliyor.

Elimizdeki imkanlarla artık biz gebelik ve doğum sonrası  dönemde anneleri bebeğe zarar vermeksizin, istisnalar hariç olmak üzere tedavi  edebiliyoruz. Ancak hala yaygın biçimde bu konuda yanlış bilgilenme, algı ve değerlendirme var. Dolasıyla tedaviden kaçınma konusunda yaygın bir tutum var.  Depresyon kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülüyor.

Bu maalesef  büyük oranda gözden kaçan bir durum. Bu duruma bir de gebelik ve sonrası dönemin  şiddeti eklendiğinde karşımıza çıkan tabloyu daha ciddi şekilde değerlendirmemiz  gerekiyor.”
 
Kurt, her 10 anneden 7’sinin bu durumun ciddiyetini anlayamadığı için  sağlık merkezlerine başvurmadığını dile getirerek, “Bütün bu gerekçelerle biz  Türkiye’nin ilk kadın ruh sağlığı merkezini açtık. Umuyoruz ülkemizde  yaygınlaşacaktır” ifadelerini kullandı.
 
Bir ömür boyu vicdan azabı çekmeyin
 
Uzm. Dr. Gökşen Yüksel Yalçın da “İstanbul Adli Tıp Kurumunda yapılan bir çalışma var. Değerlendirilen  çalışmada çocuğunu öldüren 74 annenin yarısında psikiyatrik bir rahatsızlık olduğu ve bu neticede bu acı olayın gerçekleştiği ortaya konulmuş. Cani olarak yaftalanan, tamam cezai müeyyidelerden bir şekilde korunabiliyor bu kişiler ama bir ömür boyu  bunun vicdan azabıyla yaşamak durumunda olan anneler var. Bu kadınlar tedavi edilebilirler, bu sorunlar önlenebilir. Destek aldıklarında tedavi olma şansları var. Tedavi edilebilir bir sebepten ötürü çocukların hayatını kaybetmesini  istemiyoruz. Cinsel istismar veya travma sonrası stres bozuklukları da bazen bu durumlara sebep  olabilir. Anne adayında bir zeka problemi varsa onun da risk faktörü olduğunu unutmayalım.”