Sabah gazetesinin haberine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki günlerde iki önemli adım atacaklarını belirterek, "Birincisi havza bazlı üretim sistemine geçeceğiz. 11 milyar liralık hasılat artışı bekliyoruz. 941 havza belirledik. Buralarda neler ekilebileceği tespit edildi. Bölgedeki üreticilere belirlenen dışında ürün ekmeleri halinde destek verilmeyecek. Hedef, neye ihtiyacımız varsa onu bizim topraklarımızda elde etmek. Milli tarım ve kendi kendine yetişen hayvancılık" dedi.

Türkiye'de ithalata dayalı bir hayvancılık uygulandığı ve yerli üretim için düğmeye bastıklarını belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin 22 ilini yetiştirici bölge ilan edeceğiz. 20 damızlık hayvan çiftliği kurulacak. Üretici gidip kesim için besleyeceği hayvanı buradan alacak. Aynı şekilde küçükbaş hayvanlar için de damızlık çiftlikleri kurulacak. İlk etapta 50 bin damızlık hayvan geliyor. Hedefimiz 300 bin hayvan üzerine sistemi kurmak."

MERALAR ÜRETİCİYE AÇILACAK

Bakan Çelik, havza bazlı sistem uygulamasına yem bitkilerini dahil ettiklerini, bunların Türkiye'nin her yerinde ekilebildiğini, ayrıca meraları üreticilere açacaklarını söyledi. Çelik, "Bu da yem fiyatlarını aşağı çekecek. Yem fiyatları aşağı çekilip damızlık hayvan çiftlikleri kurulunca et fiyatları da aşağı çekilmiş olacak" mesajı verdi.


Çelik, Türkiye'nin şap hastalığından arındırılması için önemli bir adım atacaklarını belirtti. Şu anda Trakya bölgesinin 'şaptan ari bölge' olduğunu, bunu genişleteceklerini vurgulayarak, "Antalya'dan Sinop'a kadar hat çizeceğiz ve batıda kalan bölge şapa ari bölge ilan edildi. Buraya hayvan girişleri kontrol edilecek. Bölgeye girişleri kontrol için üç istasyon kurulacak. Denetimler yapılmadan bölgeye havyan sokulmayacak" diye konuştu.

GIDADA TAĞŞİŞE 10 KAT CEZA

Çelik, gerek tarım gerek hayvancılıkta sistem sorununun çözüldüğünü, altyapı çalışmaları tamamlandığını, 2017'nin düğmeye basma yılı olacağını kaydetti. Tağşiş listelerinin devamının geleceğini söyleyen Çelik, "Bakanlık kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Tağşiş gıda ile ilgili çalışma yapıyoruz. Cezalar 10 kat artacak. Tağşiş yapanların işyeri kapatılacak ve bir daha başka ad altında dahi olsa açılmasına izin verilmeyecek" dedi.