Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı yönünde şikayetlerin artması üzerine, bu ilaçların bilinçsizce ve amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, illere gerekli denetimlerin yapılması talimatıyla genelge gönderildiği hatırlatıldı. Bu genelgenin amacının, bazı çevrelerce maksatlı şekilde saptırıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde 26/5/1928 tarihli bin 262 İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile reçetesiz ilaç satışı yasaktır. Reçete mukabili verilmesi gereken ilaçların reçetesiz satılması, insan sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Özellikle erişkinler tarafından büyüme hormonu ilaçlarının endikasyonu dışında (sporcular tarafından doping amaçlı veya vücut geliştirmek üzere, yağ eritici özelliğinden dolayı da kozmetik amaçlı) gittikçe artan oranlarda suistimale açık şekilde bilinçsizce kullanılmakta olduğu, söz konusu ilaçların kullanıcılar tarafından eczanelerden reçetesiz şekilde temin edilebildiği anlaşılmıştır.

KANSEROJEN ETKİ GÖSTERİYOR
Mutlaka endokrin uzmanı hekimin gözetiminde ve belirlenen endikasyonlarda uygun görülen dozlarda kullanılması gereken bu ilaçlar, kanserojen etki gösterme, kan şekeri dengesini bozma ve tiroid fonksiyonlarını bozma gibi istenmeyen çok sayıda ve ciddi yan etkiler doğurabilmektedir."


İLAÇLARI HEKİM TAVSİYESİYLE ALIN
Açıklamada, antibiyotik, antidepresan, antihistaminik gibi ilaçların reçetesiz satışı ile hasta tarafından bilinçsizce ve suistimale açık şekilde kullanılmasının insan ve çevre sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi.

Bakanlığın, vatandaşların ilaca güvenli şekilde erişimini sağlamak amacıyla sürekli çalışmalar yürüttüğü, uygulamaya geçen İlaç Takip Sistemi ile kaliteli ve sağlıklı ilaca ulaşım ve sahtecilikle mücadele kapsamında büyük başarı yakalandığı vurgulandı.

Halkın ilacı hekim tavsiyesi ile yalnızca eczanelerden alma konusundaki hassasiyetinin hayati önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, Bakanlığın bilinçli ilaç kullanımı konusunda halkı bilgilendirmeye yönelik gerekli tanıtımları yapmaya, eczacı ve hekimlerimize yönelik eğitim, izleme ve değerlendirme çalışmaları yürütmeye, halkın sağlığı için insan sağlığını tehdit eden uygulamaları kararlılıkla denetlemeye devam edeceği bildirildi.