ANKARA - Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, oyuncaklar başta olmak üzere, tüketiciye doğrudan ulaşacak ve insan sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturabilecek ürünlerin ithalat denetimlerine büyük önem ve öncelik verdiklerini ifade ederek, “Bu çerçevede çocuklarımızın vazgeçilmez talepleri olan oyuncukların mevzuata uygun olarak üretilip üretilmediğine dair belge, işaret ve fiziki kontrolleri yapılmaktadır” diye konuştu.

Oyuncaklarda CE işaretinin olup olmadığı, özelliklerine göre gerekli uyarı ve işaretlerin bulunup bulunmadığı da dahil olmak üzere Türkiye’de AB’den daha sıkı denetim yapıldığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, her partide ithalatçıdan oyuncağın alevlenebilirliğine, kimyasal, mekanik, fiziksel ve elektriksel özellikleri ile ilgili standartlara uygun olarak üretildiğine dair akredite bir laboratuardan alınmış test raporu istendiğini söyledi.

TESTLERİ GEÇEMEYEN OYUNCAKLARIN HİÇBİR ŞEKİLDE TÜRKİYE’YE İTHALATI MÜMKÜN DEĞİL
İthal edilecek oyuncaklar gerekli işaret ve etiketleri taşısa ve gerekli belgelere sahip olsa dahi, Bakanlık olarak ürünün güvenliğinden şüphe etmeleri halinde ayrıca tam teşekküllü bir laboratuvara gönderip test ettirmekte ve hiçbir risk taşımadığına dair test raporu alındıktan sonra ithaline izin verdiklerini söyleyen Çağlayan, testleri geçemeyen oyuncakların hiçbir şekilde Türkiye’ye ithalatının mümkün olmadığını belirtti. Bakan Çağlayan, “Diğer taraftan, oyuncakların yanısıra, tüm ithalat ve ihracat denetimlerini risk esasına göre ve internet ortamında gerçekleştirebilmek amacıyla Dış Ticaret Veri Sistemi’ni oluşturduk.
DTVS’nin tam olarak devreye girmesiyle ithalat ve ihracat denetimleri daha etkin, daha hızlı ve tüm riskler dikkate alınarak yapılacaktır” dedi.

BUGÜNE KADAR ARANAN SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARINA EK OLARAK YENİ ŞARTLAR GETİRİLDİ
28 Eylül 2011 tarihinde yayınlanan tebliğ ile oyuncukların ithalat denetimlerinin Dış Ticaret Veri Sistemi üzerinden gerçekleştirileceğini söyleyen Bakan Çağlayan, “Oyuncaklar bu çerçevede DTVS’ye alınan ilk ürün gruplarındandır. Bu düzenleme ile Türkiye’ye ithal edilen oyuncuklarda bugüne kadar aranan sağlık ve güvenlik şartlarına ek olarak yeni şartlar getirdik. Buna göre, tekstil ve deri içeren oyuncaklar azorenklendirici ve azoboya açısından da denetlenecektir. Belirlenen koşullara uymayan oyuncakların piyasaya girmesi engellenecektir” şeklinde konuştu. Çağlayan, Türkiye’nin genç nüfusuna dikkat çekerek, “Türkiye, nüfusu genç bir ülke olmasının yanısıra çocuk nüfusu göz önüne alındığında, ithal edilen oyuncakların her türlü denetimden geçerek anne babaların güvenle, herhangi bir kaygıya gerek kalmadan çocuklarına rahatlıkla oyuncak almaları ve çocukları sevindirmeleri önemlidir” dedi.(anka)