Daha önce Danıştay 16. Dairesi tarafından yürütmesi durdurulan stratejik personel uygulamasında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna yapılan itiraz kabul edilmiş ve uygulama tekrar yürürlüğe girmişti. Bu sefer Danıştay 5. Dairesi stratejik personel uygulamasının yürütmesini durdurdu. Konu hakkında Medikal Akademi sağlık hukuku danışmanı Tıp Doktoru ve Avukat Erkin Göçmen ile konuştuk.

Sayın Göçmen Danıştay 5. Dairesinin verdiği karar ne anlama geliyor, öncelikle bu konuda bilgi verir misiniz?

Av. Erkin Göçmen: Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan bütün personel için bir atama ve yer değiştirme yönetmeliği var. Personel hareketleri bu Yönetmelikte belirlenen kurallara göre gerçekleştiriliyor. Bu Yönetmelikte aynı zamanda eş durumu veya aile birliği ile ilişkili düzenlemeler de var. Ancak yine aynı yönetmelikte Bakanlık personeli stratejik personel ve stratejik olmayan personel olarak iki kümeye ayrılmış. Karar bununla ilgili.

Bu konuyu biraz daha açabilir miyiz? Stratejik personel uygulaması nedir? Bu konuda okurlarımızı kısaca bilgilendirir misiniz?

Av. Erkin Göçmen: Stratejik personel olarak tanımlanan grup hekimler. Önceden diş hekimleri de stratejik personel sayılıyordu. Daha sonra çıkarıldılar. Mevcut düzenlemede Sağlık Bakanlığı personelinin eşi kamu görevlisi olmasa bile bazı şartları taşısa bile ataması yapılıyor.

Bu şartlar neler?

Av. Erkin Göçmen: Buna göre personelin eşi atanma talep edilen yerde kesintisiz üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet sözleşmesi ile çalışmış ve halen çalışıyor ise, personelin ataması yapılıyor.

Ancak bu kuralın uygulamasında kısıtlamalar var değil mi?

Av. Erkin Göçmen: Evet. Bu kural, stratejik personel yani hekimler için uygulanmıyor. Şimdi Danıştay 5. Dairesi bu uygulama hukuka aykırıdır dedi ve yürütmesini durdurdu. Özetle artık hekimlerin de eşleri kamu görevlisi olmasa bile şartları taşımaları halinde eş durumu atamaları yapılacak.

Bu bir son karar mı? Bakanlığın buna itiraz hakkı var mı?

Av. Erkin Göçmen: Evet, var. Zaten Sağlık Bakanlığı hemen bu karara itiraz etti.

İtiraz olması sonucu değiştirir mi? Bir de itiraz süreci ne zaman sona erecek, bu konuda bilgi verir misiniz?

Av. Erkin Göçmen: Olağandışı bir gelişme olmazsa itirazların sonuçlanması takvim yılı sonunu bulur. Ancak Bakanlığın itirazı sonucu değiştirmeyecek. Yani uygulamanın yürütmesinin durdurulması kararı tatbik edilmeye devam edecek.

Bütün hekimler bu karardan yararlanabilir mi?

Av. Erkin Göçmen: Evet. Danıştay 5. Dairesinin bu kararından bütün hekimler yararlanabilir. Bu bakımdan hekimler karara dayanarak atama talebinde bulunabilirler.


medikalakademi.com.tr