Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği, kamu ve özel hastaneler, muayenehaneler dahil özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların sağlık da dahil kişisel bilgilerini toplama amacıyla kurduğu “Sağlık net 2 veri gönderimi” sistemi, Danıştay tarafından iptal edildi.

TTB tarafından açılan davada Danıştay, Sağlık Bakanlığının kamu ve özel sağlık kuruluşlarından özel hayatın gizliliği kapsamındaki bilgileri toplamasının hukuki dayanağının bulunmadığı tespit etti. Karar, Bakanlığın ileri sürdüğü 663 sayılı KHK'da, Aile Hekimliği Kanunu'nda ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Yasasında yer alan hükümlerin böyle bir uygulamaya dayanak oluşturamayacağı anlamına geliyor.

'Hukuka uygun değil'
Danıştay, 2013 yılında yeniden düzenlenen 663 sayıl KHK'nin 47. maddesine dayanarak, hastaların kimliklerini kişisel bilgilerini, bu kapsamda özel hayatlarını ortaya koyan bilgilerin toplanamayacağını özellikle belirtti.

Kararın gerekçesinde, kişisel sağlık bilgilerinin hassas veri olarak kabul edildiği belirtilirken; bunların toplanmasının, işlenmesinin, kapsamının, koşullarının ve bu verilerin korunmasına ilişkin usul ve esasların Kanun'la ayrıntılı olarak belirlenmesi gerektiği, yine kanunda kişisel sağlık verilerine ilişkin sınırlamaların ortaya konulması gerektiği, bu kişilere verilen hizmete ilişkin bilgilerin toplanmasının, işlenmesinin ve paylaşılmasının hukuken olanaklı olmadığı belirtildi.

Yürütmeyi durdurma kararında, 663 sayılı KHK'nin 47. maddesinin tüm sağlık verilerinin kayıt altına alınmasını sağlayan ve bir veri tabanı sistemi şeklinde kurulan sağlık net 2 veri gönderim sisteminin işleyişine ilişkin tüm ayrıntıları kapsayan yasal bir düzenleme olmadığı ve buna dayanarak bu yönde işlem yapılamayacağı da hüküm altına alındı.

'Özel hayatın gizliliğine saygı'
Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer ilgili kurumların bütün işlemlerinin hastalar ile hekimler arasındaki güven ilişkisini zedelemeyecek, onların özel hayatın gizliliği hakkına ve sır saklama yükümlülüğüne saygı gösteren uygulamaları hayatı geçirmesi gerektiğine dikkat çekildi.


(soL - Haber Merkezi)