Buna göre, onkoloji hizmeti veren Hastaneler, SGK’nın yayımladığı listedeki kanser ilaçlarını ayakta tedavi kapsamında hasta için temin etmek zorunda. Yeni sisteme göre, ayakta tedavi gören kanser hastaları, önce tedavi gördüğü hastanede ilgili hekime gidecek. Hekim, hastanın kullanması gereken ilaçları reçete ettikten sonra hasta, hastane eczanesinden ilaçlarını alacak. Daha sonra hekim, hastaya ilacın uygulamasını yapacak.

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu’nun 89 Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne gönderdiği yazı ile, kanser ilaçlarının yalnızca hastanelerce temini ile ilgili detaylara yer verildi. Yazıda yer alan detaylar şöyle:

-  1 Temmuz 2015’ten itibaren yatarak ve günübirlik tedavilerde kullanılan kanser ilaçları artık serbest eczanelerden temin edilemeyecek. Mevcut durumda zaten yatan hastalar için ilaç temini serbest eczanelerden sağlanmıyor. Hastanelerin bu ilaçları temini zorunlu tutuluyor. O nedenle yeni uygulama ayaktan tedavi olan kanser hastalarını ilgilendiriyor.

-  Hastaneler, bu listede bulunan ilaçları yatarak ve günübirlik tedavi kapsamında temin etmek zorunda olacak. Kemoterapik ajan olmayan ilaçlar ve endikasyon dışı olarak kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ise kapsam dışında tutulacak. Ayrıca kemoterapide kullanılan yurt dışı kanser ilaçları da bu kapsamın dışında tutulacak.

Açık ihale usulü alım

-  İlaç ihtiyaçlarının karşılanmasında açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü uygulanacak. Bazı durumlarda pazarlık usulü ve doğrudan temin yöntemiyle de alım yapılabilecek.

-  Açık ihale usulü ile yapılacak ihalenin 1 Temmuz’a yetişememesi halinde, bu süre zarfındaki ihtiyaçlar pazarlık usulü ya da doğrudan temin ile gerçekleştirilebilecek.

-  Tedarik ve alım sürecinde herhangi bir aksaklık yaşanırsa gerek birlikler arasında gerek birlik içindeki sağlık tesisleri arasında bedeli karşılığında ilaç teminleri sağlanacak. Elinde stoku bulunan sağlık tesisleri  gerekli hassasiyeti gösterecek.

Son çare sözleşmeli eczane

Yazıda, ayrıca şunlar vurgulandı:

“İlgili mevzuat çerçevesinde tüm tedbirlere rağmen söz konusu ilaçların tedarik edilememesi halinde ise hasta mağduriyetine sebep olunmaması için reçetede günübirlik tedavi kapsamında olduğunun belirtilmesi kaydıyla SGK ile sözleşmeli eczanelerden de reçete ile temin edilmesi mümkün bulunuyor.”

‘Eczacıları mağdur etmemeye çalışıyoruz’

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kanser ilaçlarının artık sadece hastanelerden temin edilmesi yönündeki düzenlemeye eczacılardan gelen eleştirilere cevap verdi. NTV’ye konuşan Müezzinoğlu. “Eczacı arkadaşlarımızın ekonomik olarak mağdur olduğunu biliyoruz ama burada biz önce hastayı düşünmek zorundayız. Hasta mağdur olmamalı. Eczacılarımızın kazanımlarının azalıyor olmasını da hesaba katarak, bakanlığımız ve Çalışma Bakanlığı onları mağdur etmeyecek tedbirler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Kanser hastasının tedavisindeki ilaca ulaşma sorununu minimuma ulaştırmak istediklerini kaydeden Müezzinoğlu şöyle konuştu:

“Hastanede o tedaviyi görecekse ilacını da orada buluyor olması, dozuyla herşeyiyle bu işlemlerin orada yapılması hasta açısından bir konfordur. Biz hastanın konforunu öncelediğimiz için.. Eczacılarımızın burada kazanımlarının azalıyor olmasını da hesaba katarak, onları mağdur etmeyecek tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Ama maddi mağduriyet olmasın diye hastalarımızın konforunu azaltamayız.” 


AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Milliyet