ANKARA (AA) - Diyabet Derneği Başkan Yardımcısı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Emral, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, kadınlarda 9'uncu ölüm nedeni olarak gösterildiğini bildirdi.

Emral, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, diyabet tüm dünyada hızla artan kronik bir hastalık olduğunu belirtti.

Diyabetin kendisinden çok neden olduğu komplikasyonların, kişilerin sakat kalmasına ve hayatlarını kaybetmelerine yol açtığına değinen Emral, "Günümüzde tüm dünyadaki en önemli körlük, diyaliz gerektiren böbrek yetersizliği ve ayak-bacak ampütasyonu nedenidir. Dahası diyabetiklerde kalp krizi ve felç gibi hayati durumların diyabeti olmayanlara göre 2-4 kat daha sık olduğu ortaya konulmuştur." ifadesini kullandı.

Emral, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada 199 milyon diyabetli kadın bulunduğunu ve bu sayının 2040 yılında 313 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü aktardı. Her yıl 2 milyon kadının diyabete bağlı bir nedenle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Emral, şöyle devam etti:

"Sosyoekonomik koşulların bir sonucu olarak, diyabetli kız çocuklar ve kadınlar, özellikle gelişmekte olan ülkelerde düşük maliyetli diyabet önleme, erken teşhis, tanı, tedavi ve bakım konusunda engellerle karşılaşmaktadır. Sosyoekonomik eşitsizlikler, kadınları kötü beslenme ve diyet alışkanlıkları, fiziksel inaktivite, tütün tüketimi ve alkol gibi zararlı maddelerin kullanımı da dahil olmak üzere diyabetin ana risk faktörlerine maruz bırakmaktadır."

- "Yedi gebenin birinde gebelik diyabeti ortaya çıkıyor"

Diyabetli her 5 kadından ikisinin üreme çağında olduğunu belirten Emral, bunun, dünya çapında 60 milyondan fazla kadının üreme çağındayken diyabetik olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Emral, yaklaşık 7 gebenin birinde gebelik diyabetinin ortaya çıktığına değinerek, şunları kaydetti:

"Gebelik, diyabeti yaşayan kadınlar gebelik bittikten sonra da hayatları boyunca tip 2 diyabet gelişimi açısından risk taşıyan kişiler olarak hayatlarına devam ederler. Tip 2 diyabetli kadınlar, diyabeti olmayan kadınlara göre koroner kalp hastalığına yakalanma olasılığı açısından 10 kat daha büyük risk taşımaktadır. Tip 1 diyabetli kadınların erken düşük yapma veya malformasyonlu bir bebek sahibi olma riskleri vardır.

Diyabetli kadınların gebe kalmaları daha güçtür ve hamile kaldıktan sonraki dönem de bu kadınlar için daha zorlu geçmektedir. Bazen anne karnında ölümler veya doğum sonrası gelişebilen komplikasyonlarla bebek kayıpları görülmektedir. Gebelikte doğru beslenme, bebeğin yetişkinliğindeki sağlığı üzerinde de etkili olmaktadır."