İSTANBUL - Geçtiğimiz yasama döneminde Meclis’ten geçerek kanunlaşan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, 1 Ocak 2013 itibarıyla yürürlüğe girecek. Yasa ile işverene önemli yükümlülükler geliyor. Zaman’dan İsa Yazar’ın haberine göre, 1 milyon 485 bin işletmenin tamamına iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hekimi zorunlu olacak. Bu zorunluluğa uymayan işverene, her ay için 5 bin lira ceza kesilecek. İşyerleri, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile işyeri hekimini doğrudan istihdam edebileceği gibi hizmet alımı yöntemiyle bu ihtiyaç karşılanabilecek. 

Uygulamanın küçük işletmelere ekonomik yük getirmemesi için de gerekli tedbirler alındı. 1 ile 9 kişi arasında çalışanı bulunan işyerlerinin iş sağlığı uzmanı ve işyeri hekimi için yapacağı harcama, devlet tarafından karşılanacak. Bu uygulama için 300 milyon lira bütçe ayrılacak. Yasa 1 Ocak’ta yürürlüğe girmekle birlikte yükümlülükler adım adım devreye alınacak. 1 Ocak itibarıyla 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerleri kanun kapsamında işyeri hekim ve iş sağlığı, güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda olacak. Bu zorunluluk 10 işçi ile 50 işçi arasında çalıştıranlar için 2013 Temmuz’da devreye girecek. 

GÜNDE 172 İŞ KAZASI OLUYOR
Temmuz 2014 itibarıyla ise bütün işyerlerini kapsayacak. Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, toplumda iş güvenliği konusunda bilinç oluşturulmak istediklerini söyledi. İş sağlığı ve güvenliğinin hem işletmeler için hem de işyerleri için hayati öneme sahip olduğunu belirten Özer, iş sağlığı ve güvenliğine yapılan 1 TL’lik yatırımın orta ve uzun vadede işletmeye 2 TL’lik bir fayda sağladığını belirtti. Özer, iş sağlığı ve güvenliği yatırımı yapan işletmelerin imajından ürün kalitesine ve müşteri memnuniyetine kadar birçok alanda ilerleme kaydettiğini vurguladı. 

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de her gün ortalama 172 iş kazası meydana gelirken bunların 3’ü ölümle sonuçlanıyor. 6 kaza ise iş görmezliğe yol açıyor. İş kazaları nedeniyle Türkiye’nin yıllık kaybı da 7 milyar lira olarak hesaplanıyor. Bu kazaların yüzde 98’i de önlenebilir kazalardan oluşuyor. Bu tabloyu değiştirmek için bütün işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırılmasının zorunlu hale gelmesiyle birlikte 15 bin kişiye istihdam kapısı açılacak.