Çolak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun, sadece reçete başına hizmet bedelinde yapılacak kısmi ve cüzi iyileştirme önerisinin kabul edilebilir olmadığını söyledi. 

Eczacının tüm gelirinin ilaç fiyatlarına bağlı olduğunu dile getiren Çolak “İlaç fiyatları, 2004’den beri 572 kez düştü. Eczacılar, sürekli daha çok çalışıp az kazanan bir konuma düşürüldü ve son üç yılda ekonomik olarak herhangi bir iyileşme de yaşamadı” dedi. Çolak hekime gitme sıklığının yılda 2.1 kezden 8.3’e çıktığını belirterek şöyle konuştu: “Eczaneler tarafından karşılanan reçete sayısı da yıllık 337.30 milyona ulaştı. Eczanelerimizden günlük bir milyona yakın reçete karşılıyoruz. 25 binden fazla eczanenin yüzde 63.8’i gibi büyük bir çoğunluğu, ekonomik bakımdan kırılgan bir dengede varlığını sürdürmeye çalışıyor. Eczacıların yüzde 54.8’i kredi kullanıyor. Kredi kullanan eczacıların yüzde 66’sı ise sürekli olarak kredi almak zorunda kalıyor.” 

ECZACIYA DA PAY AKTARILMALI 

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) yapılan görüşmeler neticesinde önceki gün Bakan Soylu’nun ifade ettiği teklifte olduğu gibi sadece reçete başına hizmet bedelinde yapılacak kısmi ve cüzi iyileştirmelerle eczanelerin yaşamasının mümkün olmadığını kaydeden Çolak “Eczanelerin, 2005’ten bugüne kamu adına tahsil ettikleri muayene katılım payları dolayısıyla kamuyu her yıl en az 276 milyonluk personel maliyetinden kurtardığı asla gözardı edilmemeli. Eczanelere bu yıl için ayrılan 21 bin 406 milyar ilaç bütçesinden nefes aldıracak bir pay aktarılabilir. EKK’nın, ilaç sanayicilerine 1.2 milyar gibi bir rakam aktarırken kaynak olmadığı gerekçesiyle eczacılara bunun onda biri kadar rakamlar reva görmesi hakkaniyet adına açıklanmaya muhtaç büyük bir çelişki” dedi. Çolak talepleri kabul edilmezse bugün sona eren protokolü bir kez daha uzatmayacaklarını ve 1 Nisan’da noter kanalıyla sözleşme feshini SGK’ya bildireceklerini kaydetti.

310 KALEM İLAÇ PİYASADA YOK

TEB Başkanı Çolak, Bakan Soylu’nun, reçete başı önerisinin eczacıların teklifinin yüzde 15’i olduğunu belirterek, bunun kabul edilebilir olmadığını bildirdi. Çolak, ilaç fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 310 kalem ilacın piyasada olmadığını söyledi. Çolak, “Bunun 36’sı hiç üretilmiyor, 275’i zaman zaman piyasaya sürülüp çekiliyor. Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır” dedi.



Meltem ÖZGENÇ / Hürriyet