Muayene veya tedavi için geldikleri hastanede 2-3 dakika bekleyen hastaların çoğu, başkasının kimlik bilgileriyle işlem yapılamayacak olmasını olumlu bulduklarını söyledi. 1 Aralık’ta başlayan uygulamayla artık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan özel hastane ve polikliniklerde parmak ya da avuç içi damar izi vermek zorunlu.

Sağlıkta yolsuzluğun önlenmesi amacıyla uygulamaya konulan biyometrik kimlik doğrulama başladı. Muayene ve tedavi için özel hastaneye başvuran hastalar artık avuç içlerini okutarak işlem yaptırabilecek. Sistem ülke genelinde sorunsuz başladı ancak bazı şehirlerde aksaklıklar yaşandı. Dün tedavi için Şanlıurfa’da bulunan OSM Ortadoğu Hastanesi’ne gelen bazı hastalar, sistemin aralıklarla gitmesi yüzünden işlemlerini zorlukla yaptırdı. Eskişehir’de de Özel Sakarya Hastanesi’nde muayene olmak isteyenler, ilk olarak biyometrik kimliklerini, avuç içlerini veya parmak izlerini tanıttı. Bazı hastaların tanıtım işlemleri kısa sürede biterken bazıları sistemin azizliğine uğradı. Randevuları olduğu halde sistem nedeniyle muayene olamayan hastalar, saatlerce kilitlenen sistemin düzelmesini bekledi, zaman zaman gerginlikler de yaşandı.

Uygulama ile ilgili ilk gün izlenimlerini paylaşan Bursa Özel Medicabil Hastanesi Müdürü Mustafa Koçak, sisteme alıştıklarını söyledi. Koçak şöyle konuştu: “Özel hastane olduğumuz için hasta memnuniyeti açısından cihazlarımızı yeterli sayıda aldık. Bir yoğunluk, sıkıntı yaşamadık. Bu sistemin bize bir faydası yok. SGK, hak sahibi olmayanların sistemden faydalanmasını engellemek için bunu başlattı. Daha önce zorunlu olan 21 ildeki uygulama örneklerini aldık. SGK yetkilileri, bazı illerde bu uygulamanın öncesi ve sonrası kıyaslandığında provizyon sayılarında önemli oranda düşüş olduğunu ifade etti.”

Yeni sistemde hastalar, üzerinde TC kimlik numaralarının yazılı olduğu herhangi bir kimlikle sisteme kayıt yaptırabilecek. Bir kereye mahsus bu tanımlamayı yaptıranlar, daha sonra muayeneye geldiklerinde sadece TC kimlik numaraları ile hizmetlerden faydalanabilecek. Biyometrik kimlik doğrulama sisteminden 12 yaşın altındakiler, damar izi alınamayacak olanlar, parmak ve avuç içi bütünlüğü bozulmuş olanlar muaf tutulacak.