Tartışma Ordu'nun Altınordu ilçesinde oturan 41 yaşındaki savcı Hüseyin Ayyayla ile öğretmen eşi Reyhan Ayyayla (29) çiftinin 2,5 ay önce normal doğumla ikiz bebeklerinin dünyaya gelmesiyle başladı. Çiftin ‘Muhsin' ve ‘Nergis' adını verdikleri bebekleri Hepatit B aşısı olması için Aile Sağlığı Merkezi'ne davet edildi. Aşı içerisinde sağlığa zararlı maddeler olduğunu iddia eden çift, bebeklere aşı yaptırmak istemeyince Aile Sağlığı Merkezi tarafından tutanak tutuldu. Tutanağın iletildiği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de Ordu Aile Mahkemesi'ne başvurdu. İkiz bebekleri ‘Korunma ihtiyacı olan çocuklar' kapsamında değerlendiren müdürlük, bebeklere sağlık önlemi alınması için talepte bulundu. Bunun üzerine eşiyle birlikte hukuk mücadelesi başlatan savcı, aşının zararlarını bilimsel verilere dayalı olarak araştırdı. Mahkemeye 8 sayfalık savunma veren savcı, sağlık önlemi uygulama talebinin yerel mevzuata ve evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirtti. Hasta Hakları Yönetmeliği'ne göre çocuğun velisinin muvafakatı olmadan ve herhangi bir tıbbi zorunluluk bulunmadan, tedavi uygulanamayacağına işaret etti. Dilekçesinde özetle şu bilgileri aktardı: “Son yıllarda ülkemizde yaygın görülen otizmdeki artışa, bazı aşılarda bulunan timerosal (cıva) ve alüminyum gibi metallerin yol açtığına dair iddialar var. Ancak her nedense aşı firması destekli tıbbi çevreler bunları görmezden gelmektedir. Timerosal (cıva) bütün aşılardan çıkartılmaya başlanmıştır.”

Ordu Aile Mahkemesi'nde geçen 12 Haziran'da görülen duruşmada karar çıktı. Mahkeme Yargıtay'da temyiz yolu açık olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün talebini reddetti.

"Aşı yaptırmayan aile, herkesin çocuğunu riske atıyor"

Karara Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt karşı çıktı. Aşıların güvenirliliğinin bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını bildiren Enginyurt şu görüşleri dile getirdi: “Eğer bilime inanıyorsak aşı bu yüzden önemli. Herhangi bir kişi çocuğunu aşılatmadığında benim çocuğum da dahil olmak üzere hepsini risk altına atıyor. Çünkü bizler en sık bulaşıcı hastalıklara karşı aşı yaparız. Aşıyla korunabilecek hastalıklarda aşıyla korunmanın faydaları aşının yan etkilerinden daha iyidir, daha faydalıdır. Aşıların yan etkileri her geçen yıl gittikçe azaltılmıştır, yok denecek kadar azdır. Birçok aşının yan etkisi yoktur artık. Aşılanmayan bir çocuk sürekli hastalık potansiyelidir.”