ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Kordon kanından nakille hayata tutunmak için kardeşinin doğmasını bekleyen 9 yaşındaki Batuhan Ağcık'a, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'nden (TÜRKÖK) çıkan ilik nakledildi.

Manisa'nın Soma ilçesinde karın ağrısı, mide bulantısı ve kilo kaybı şikayetiyle gittiği hastanede, lenfoma teşhisi konulan ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi Batuhan Ağcık'a çeşitli tedaviler uygulandı.

Doktorlar, Manisa ve İzmir'de 6 ay ışın terapisi ve kemoterapi almasına rağmen hastalığı ilerleyen Batuhan'ın ailesine, kordon kanından nakil için bebek planlamasını önerdi.

Kardeşinin dünyaya gelmesini beklerken durumu ağırlaşan Batuhan, İzmir'den Antalya'ya sevk edilerek, özel bir hastanede, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon (TÜRKÖK) Merkezince bulunan ilikle tedavi oldu.

Batuhan'ın hastanede tedavisi sürerken, yaklaşık bir ay sonra kardeşi dünyaya geldi. Kardeşine "Berk Kayra" adını veren Batuhan, kardeş sevinciyle moral buldu.


- Batuhan: "Onkoloji doktoru olup, insanları iyileştirmek istiyorum"

Batuhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, nakilden sonra kendisini iyi hissettiğini, derisinin yenilenmeye başladığını, kemiklerinin güçlendiğini söyledi.

Onkoloji servisinde nakil bekleyen arkadaşları için dua eden Batuhan, "Kemoterapiden sonra doktor olmaya karar verdim çünkü herkesin şifa görmesini istiyorum. Onkoloji doktoru olup, insanları iyileştirmek istiyorum." diye konuştu.

Minik kardeşiyle moral bulan Ağcık, "Kardeşim mutluluğumuz oldu. Onunla çok güzel vakit geçiriyorum" dedi.

Anne Canan Ağcık da eşi maden ocağında çalıştığı için Batuhan'ı kendisinin hastaneye götürdüğünü, lenfoma teşhisi konulduktan sonra hastalığı kabullenmelerinin zor olduğunu dile getirdi.

Kötü bir süreç yaşadıklarını belirten Ağcık, şunları kaydetti:

"Batuhan 6 ay kemoterapi gördü. Sonra hastalık vücudun üç ayrı yerinde görüldü. Doktorlar bunun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Bir an önce nakil olması için ailece tahlil verdik ancak uyumlu çıkmadı. Doktorumuz, kardeşi olursa ilik nakli için avantaj olacağını söyledi. Eşim çalışmak zorundaydı. Bebek planladık. Doğuma kadar hamile halimle hastanelerde Batuhan'ın başında durdum. Bebeğim kemoterapiden zarar görecek diye çok korktum. Oğlum nakil oldu, bir ay sonra da bebeğim dünyaya geldi."

Baba Mevlüt Ağcı ise maden ocağında sürekli oğlunu düşündüğünü, nakil olana kadar zorlu bir süreç yaşadıklarını dile getirdi.

Ümitsizliğe kapıldıkları bir süreçte ilik bulunduğunu anlatan Ağcı, oğlunun tedavisi için Antalya'da ev kiraladıklarını, Manisa'da da kirada oturduklarını belirtti.


- Prof. Dr. Yeşilipek: "Aile dışından olduğu için daha sağlıklı"

Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Akif Yeşilipek ise operasyonun başarılı geçtiğini belirterek, TÜRKÖK sayesinde ilik bulunduğunu, aile dışından olduğu için de daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Yeşilipek, "Aile bebek bekliyordu ancak hastanın doğumu bekleyecek zamanı kalmamıştı. Çıkan iliği naklettik." dedi.

Ailenin maddi durumu iyi olmadığı için doğumu ücretsiz gerçekleştiren hastanenin kadın doğum uzmanı Ertuğrul Aktaş da yeni doğan çocukta bir rahatsızlık olması halinde kullanılmak üzere kordon kanını sakladıklarını kaydetti.