Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, hedeflenmiş ve kişiselleşmiş tedavide "umut" olarak gösterilen ancak henüz araştırma safhasında olan kök hücre tedavileri için hukuki zemin oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi İlhan, Organ ve Doku Nakli Haftası nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık harcamalarının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük boyutlara ulaştığını, bununla birlikte yapılan araştırmalara göre tedavi gören 10 kişiden sadece 2'sinin sağlığına kavuştuğunu söyledi.

ABD başta olmak üzere dünyada "hedeflenmiş ve kişiseleşmiş tedavi"ye yönelindiğini aktaran İlhan, bu noktada kök hücre tedavisinin ön plana çıktığını belirtti.

İlhan, "Hedeflenmiş ve kişiselleşmiş tedavide umut olarak gösterilen ancak henüz araştırma safhasında olan kök hücre tedavileri için hukuki zemin oluşturulması gerekiyor" dedi.

Kanser, nörolojik hastalıklar, diyabet

Kanser, nörolojik hastalıklar ve diyabet başta olmak üzere bir çok hastalıkta artık kök hücre tedavisinden fayda beklendiğini ifade eden İlhan, şu bilgileri aktardı:

"Kök hücre uygulamaları umut olarak gösterilse de bunlar günümüzde rutin tedavi olarak kabul edilmiyor. Bu nedenle hastalar bu uygulamalara ulaşamıyor. Şu anda bu konudaki en büyük sorun hukuki zemin ve etik sorunudur. Tedavi şansı kalmamış bir çok hastalık için uygulanabilecek kök hücre tedavisinde hukuksal zemin oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürüyor."

Konunun son olarak Ankara Barosu tarafından düzenlenen "Sağlık Hukuku Kurultayı"nda masaya yatırıldığını bildiren İlhan, "Hedeflenmiş tedavinin olmazsa olmazı kök hücre tedavisinde yol haritasının kısa sürede belli olması bekleniyor" diye konuştu.