Ezgi Cankurtaran / CNN TÜRK

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürtaj cinayettir" sözleri aylarca süren bir tartışmayı başlatmıştı. Kadın örgütleri eylemler yapmış, konu siyaseti uzun süre meşgul etmişti. Ancak 2012 yılındaki bu tartışmanın ardından yasalarda herhangi bir değişiklik yapılmadı, yani kürtaj yasaklanmadı.

Peki uygulamada değişiklikler oldu mu? Bir çok kadından giden şikayetler üzerine Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı hastaneler bazında bir araştırma yaptı. Sonuçlar çarpıcı. Vakıf, istanbul'daki 37 kamu hastanesini telefonla arayarak, "Hastanenizde kürtaj yapılıyor mu?" diye sordu. Sadece 3 hastane, "Evet kürtaj yapıyoruz" yanıtını verdi.  12'si "Hiçbir nedenle kürtaj yapmıyoruz" dedi. 17 hastane ise tıbbi gerekçelerle yani, fetusun ölmesi, sakat doğum riski gibi nedenlerle kürtaj yaptıklarını belirtti. 37 hastaneden sadece biri yasal sınır olan 10 haftaya kadar hamileliklerde isteğe bağlı olarak, 2 kamu hastanesi ise 8 haftaya kadar kürtaj yaptıklarını bildirdi.

Vakfın araştırmasında, kürtaj yapılmayan hastanelere "Bu yasak nereden kaynaklanıyor?" sorusu yöneltildiğinde bir hastane görevlisinin, "devletten" yanıtı verdiği de iddia edildi. 1983 yılında çıkan yasaya göre, gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine kürtaj yapılabiliyor.