ÇAĞLAR AVCI
 
Çocuklarına aşı yaptırmayan aileler hakkında Aile ve Sosyal Politikalar Ba-kanlığı'nın mahkemeye yaptığı itiraz reddedildi. Manyas Asliye Hukuk Mahkemesi'nin iki küçük çocuğuna aşı yaptırmayan babayı haklı bulmasından sonra üst mahkemeye başvuran bakanlık, buradan da olumsuz cevap aldı. Bakanlığın talebini değerlendiren Gönen Asliye Hukuk Mahkemesi, “Salgın hastalık durumunda aşı mecburi. Böyle bir durum yoksa karar ailenindir.” hükmünü verdi. Baba Fatih Dursun Alkan, “Mahkeme itirazı da reddetti. Ben çocuklarımı ihmal etmiyorum. Onlara ihtimam gösteriyorum.” diye konuştu.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri baba Fatih Dursun Alkan hakkında küçük çocukları Z.D.A (7) ile Y.E.A’nın (2) aşılarını yaptırmadığı için geçtiğimiz nisan ayında tedbir uygulaması için Manyas Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme tedbir kararını hukuka aykırı bularak reddetti. Bunun üzerine bakanlık yetkilileri bir üst mahkeme olan Gönen Asliye Hukuk Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Bakanlık itirazında Manyas Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aşıların yararı ya da zararı konusunda bilimsel çalışma yapamayacağını belirtti. İnceleme yapılmadan karar verildiğini kaydeden bakanlık yetkilileri, “Bir uzmandan görüş alınmamış. Eksik inceleme var. Yerel mahkemenin kararı kaldırılmalı.” isteğinde bulundu.
 
İtiraza 17 Mayıs 2013’te karar veren Gönen Asliye Hukuk Mahkemesi ise aşıların zorunlu aşı kapsamında olmadığını, sadece koruyucu tedaviye yönelik aşı kapsamında bulunduğunu vurguladı. Yasal düzenlemelerde bu aşıların zorunlu olduğu konusunda ve velinin rızasının olmaksızın yapılması yönünde bir hükmün de bulunmadığına dikkat çekildi. Zorunlu aşının sadece salgın hastalıklar için geçerli olduğunu belirten mahkeme, ilk kararı veren Manyas Asliye Hukuk Mahkemesi’ni haklı buldu ve itirazı reddetti. Baba Fatih Dursun Alkan mahkemenin doğru bir karar verdiğini anlattı. Bakanlık yetkililerinin tehdit ederek konuştuğunu ve bu aşılar yapılmadığı takdirde çocukların velayetlerinin bile alınabileceğini söylediğini aktaran Alkan, “Biz çocuklarımızı ihmal etmiyoruz, onlara ihtimam gösteriyoruz. Bu yönde bir karar aldık. Doğru olduğuna inanıyorum. Mahkeme de bu kararımızı haklı buldu.” ifadelerini kullandı.
 
İzmit’te ise geçtiğimiz aylarda babasının içerisinde güvenmediği maddelerin bulunması nedeniyle aşı vurdurmadığı çocuğa mahkemece, sağlık tedbirleri alınmasına karar verilmişti. Mahkemenin kararına ilişkin konuşan baba Ahmet Ergün, 1,5 yaşındaki oğluna, içeriğine güvenmediği için aşı vurdurmadığını söyledi. Ergün aşıda kullanılan maddelerin içinde, “domuz dokuları, at kanı, maymun beyni, insan spermi” olduğunu iddia ediyor.