2013 yılının Aralık ayında aile hekimliklerine nöbet uygulaması getiren torba yasayı protesto için Türk Sağlık-Sen aile sağlığı merkezlerinde 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Eyleme katılan İstanbul’da görevli Türk Sağlık-Sen üyesi bir aile hekimine göreve gitmemesi nedeniyle ceza puanı verilmesi üzerine sendika tarafından dava açıldı.

SENDİKAL FAALİYET KAPSAMINDA KABUL EDİLDİ

Davayı görüşen İstanbul 4. İdare Mahkemesi verdiği kararda aile hekiminin, üyesi olduğu sendikanın aile hekimliğinde görev yapan hekim ve aile sağlığı elemanlarının mesleki, özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesi amacıyla aldığı karar uyarınca işe gitmeyerek sendikal eyleme katıldığına dikkat çekildi. Kararda bu durumda aile hekiminin göreve gelmeme eyleminin çalışma saatleri planına uymama fiili kapsamında değerlendirilemeyeceği ve sendikal faaliyet kapsamında mazeret olarak kabul edilmesi gerektiğine vurgu yapılarak cezanın hukuka uyarlılığının bulunmadığına hükmedildi. 

CEZA İPTAL EDİLDİ

Mahkeme tarafından ayrıca Avrupa insan hakları Mahkemesi ve Danıştay İdari Davalar Genel Kurulunun benzer olaylarla ilgili verdiği kararlara da vurgu yapılarak söz konusu cezanın iptaline karar verildi.

"İŞ BIRAKMAK SENDİKAL BİR HAK"

Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci kararın aile hekimlerinin haklı mücadelesinin bir tescili olduğunu belirterek "İş bırakmanın sendikal bir hak olduğunu ısrarla vurguluyoruz. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının haklar için aldığımız iş bırakma kararına uyan üyemize verilen cezanın mahkeme tarafından iptal edilmesi haklılığımızı bir kez daha ortaya koymaktadır. İdareler bunu görmelidir. İş bırakan çalışanlara ceza vermemelidirler. Bu tür cezaların hukuksuz olduğunu yargının tüm kademeleri ilan etmektedir. Haksız, hukuksuz ve angarya olan cumartesi nöbetlerini tutmadığı için hiçbir aile hekimine ceza verilemez. İdareler bu gerçekle artık yüzleşmelidir. Ceza puanının arttırmak yerine nöbetleri kaldırmayı hayata geçirmelidirler" dedi.

(DHA)