İstanbul’da Başakşehir, Fatih, Üsküdar, Maltepe, Beylikdüzü gibi semtlerde gece geç saatlere kadar nargile dumanları tütmeye devam ediyor. Denetimler ise yetersiz. Fatih Atpazarı’nda nargile dumanından dolayı göz gözü görmüyor. Beylikdüzü’nde beş dakika önce zabıta kontrolü yapılan yerde 18 yaş altı gençler nargile içmeye devam ediyor. Üsküdar’da bir nargile kafeyi işleten İsmail A., gençlerin çoğunlukta olduğunu aktarıyor. Nargile kafelere ailece gelenlerin de çok olduğunu kaydeden işletmeci, “Yanlarında bir büyük olduğu zaman bir şey diyemiyoruz. Bazıları 3 yaşında çocuğuyla geliyor.” diyor. Kafe müdavimlerinden Kemal Gök, “Eskiden izin verilmezdi. Şimdi mekânlara bakın, çoğu 18 yaşından küçük. Yanlarında büyükleri olmasına aldırmadan içiyorlar. Mekân sahipleri de göz yumuyor. Çünkü para kazanıyorlar. Yasak da kimsenin umurunda değil zaten.” ifadelerini kullanıyor.

    Tarihî camileri, medreseleri ve vakıflarıyla tanınan Üsküdar’da da sokaklar kafelerden yayılan nargile dumanına teslim. Üsküdar merkezde çok sayıda kafe ve canlı müzik yapılan mekan bulunuyor. Mekanlarda masaların neredeyse hepsinde nargile elden ele dolaşıyor. Hatta bazı masalarda nargile sayısı kişi sayısını buluyor. Kafelerde sabahlayan gençlerin yanı sıra küçük çocuğuyla gelen anne ve babalar da var. Nargile ve sigara dumanıyla kaplanan mekânda dumanaltı olan çocuklar ise ebeveynlerinin pek de umurunda gözükmüyor. Çaylar söyleniyor, nargilelerin közü sönüyor fakat çoğunluğu 15 ila 25 yaşlarında değişen gençler, gecenin ilerleyen saatlerine kadar muhabbete devam ediyor.

‘YASAK KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL’

Üsküdar’ın en bilindik mekanlarından Grand Teras Cafe’nin müdavimlerinden Kemal Gök (23) doğma büyüme Üsküdarlı. Yakın bir tarihe kadar nargilenin yaşça büyük kişiler tarafından tüketildiğini söyleyen Gök, “Bundan 5-6 sene önce büyüklerimizin yanında ne sigara ne de nargile içebilirdik. Hem mekân sahipleri izin vermezdi hem de abilerimiz. Şimdi mekânlara bakın çoğu 18 yaşından küçük. Yanlarında büyükleri olmasına aldırmadan içiyorlar.” diye konuşuyor. Üsküdar’da kafe işleten İsmail Ağaç ise “Özellikle gençler geliyor. Ailecek gelen de çok. Yanlarında bir büyük olduğu zaman bir şey diyemiyoruz. Bazıları 3 yaşında çocuğuyla geliyor. Müşteriye çıkın mı diyelim? Zabıta gelse dahi bir şey diyemez.” diyor.

    Fatih Atpazarı bölgesinde sokaklar araçlara kapalı. Nargile kafeleri sokakların ortasına kadar masa atmış. Yoldan geçenler de nargile dumanından nasibini alıyor.

    Hamza Kurtulmuş (20), merak sonucu bir kere nargile içtiğini ve devam ettiğini belirtiyor. “Nargile, tarihî içeceğimiz. Çevrem tarafından ayıp karşılanmıyor.” diyen Kurtulmuş, “Nargile alkol ve esrar gibi kötü olarak görülmüyor, zevk için kullanıyorum.” diyor. Kurtulmuş, Kapalıçarşı’da nargile satışı yapan bir işyerinde çalıştığını ve çok fazla nargile tütünü sattığını kaydediyor. Kurtuluş, bir nargilenin bir haftalık sigaraya denk olduğunu söylese de bırakmadığını ifade ediyor.

18 yaş altındakiler arka bahçede içiyor

Maltepe sahilindeki kafelerde 18 yaşın altındaki gençler gizli olarak nargile içiyor. Bir işletme sahibi Saddam Acar, “18 yaşından küçüklerin içmesi aslında yasak. Ama, çaktırmadan arka bahçede içmelerine izin veriliyor. Denetleme olduğu zaman bu daha tedbirli oluyor. Çünkü hemen saklayabiliyoruz nargileyi.” diyor.

    Muhafazakar olarak tanımlanan Başakşehir’de de nargile kafeler dolup taşıyor. Akşamları çoğunlukla gençlerin buluşma noktası haline gelen kafeler, açık ve kapalı alanlarda müşterilerine nargile satışı yapıyor. Başakşehir Sularvadisi’nde bulunan nargile kafelerde özellikle lise çağındaki çocukların nargile içmesi dikkat çekiyor. Ayrıca küçük çocuklu aileler,  çocuklarının yanlarında bulunmalarına aldırmadan nargile kullanıyor.

    Beylikdüzü’nde  her köşe başında, her yeni açılan kafede nargile bulmak mümkün. Nargile kafeler gençlerin en uğrak yeri olmuş durumda. Beylikdüzü’nde 18 yaş altına nargile satışının yasak olmasına rağmen işletme sahipleri ve yetkililer bu duruma kayıtsız. Aileler ise nargilenin zararlarına karşı oldukça duyarsız. Ailecek geldikleri mekânlarda saatlerce oturup çocukları ile beraber nargile içiyorlar. 18 yaş altı çocukların kafeye alınmadığını belirten işletme şefi Yılmaz Sarıbalcı, kafede nargile içen 15-16  yaşındaki gençleri göstererek “Ne yapabiliriz, aileleri ile geliyorlar.” diyor. Sarıbalcı, “Bizim işlerimiz okul zamanı daha fazla olur. Yani okulların açılması, gençlerin daha fazla gelmesi ve nargile satışının artması demek.” ifadelerini kullanıyor.

    Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), işletmelerce nargile şişelerinin 27 Temmuz 2013 tarihine kadar uygun hale getirilmesi için birtakım düzenlemeler getirmişti. TAPDK, işletmelerden şişelerin üzerinde sağlık uyarıları bulundurma, özendirici reklam ve tabelaların yasaklanması ve uygunluk belgesi edinme gibi bazı uygulamaların faaliyete geçirilmesini istemişti.