Araştırmacılar, organik ve organik olmayan yiyeceklerin besin değerleriyle, sağlığa nasıl yararlar sağladığını karşılaştıran 200 farklı çalışmayı inceledi.

İncelemeler, organik yiyeceklerin yüzde 30 ihtimalle daha az ilaç barındırdığını, ancak besin değerleri açısından iki tür arasında bir fark olmadığını gösteriyor.

Araştırmanın yetersiz olduğunu iddia eden eleştirel çevreler ise konu üzerinde daha çok çalışma yapılması gerektiği görüşünde.

Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan rapor, iki farklı türde araştırmalara dayanarak yazıldı.

Bunlardan 17'si, organik yiyecekleri tercih edenlerle etmeyen kişileri karşılaştırıyor.

İncelenen diğer 223 araştırma da, meyve, sebze, bakliyat, et, süt ve yumurta gibi ürünlerdeki besin değeri, bakteri, küf ve ilaç farklılıklarını göz önünde bulunduruyor.

İnsanların incelendiği araştırmaların iki seneden uzun sürmemesi, uzun vadeli sonuçlar çıkarmayı imkansız kılıyor.

Bunun yanı sıra araştırmacılar, elde edilen tüm verilerin hava durumu ve toprak tipi gibi farklı etkenlere bağlı olarak oldukça değişken ve zayıf olduğunu söylüyor.



Besin değerleri oldukça benzer

Sonuçlar, meyve ve sebzelerde benzer miktarda vitamin bulunduğunu gösterdi.

Organik sütün daha fazla Omega-3 içerdiği ortaya çıkarılsa da, protein seviyelerinde bir farklılık gözlemlenmedi.

Organik yiyecekler daha fazla nitrojene sahip; ancak araştırmacılar bu farkın kullanılan gübreler ve hasat zamanındaki olgunlukla ilgili olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, nitrojen seviyelerindeki eşitsizliğin, sağlığı herhangi bir şekilde etkilemediğini de belirtti.

Araştırmayı yöneten Prof. Alan Dangour, "Tüketiciler organik yiyecekleri farklı nedenlerden dolayı tercih ediyor. Ancak son veriler şu anda organik ve organik olmayan yiyecekler arasında, besinsel ve sağlığa olan yararlar açısından bir fark olmadığını gösteriyor" dedi.

Dangour, "Umarım bu kanıtlar tüketicilerin işine yarar" diye de ekledi.

Araştırmayı yürüten ekipten Dr. Crystal Smith Spangler ise, insanların hayvanların sağlığı ve çevresel endişeler gibi pek çok farklı neden yüzünden organik yiyeceklerini seçtiğini söylüyor.

Smith-Spangler, "Bazıları organik yiyeceklerin istisnasız bir şekilde daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Bunun yanlış olduğunu ortaya çıkardığımıza çok şaşırmadık. Sadece sağlığınızı düşünerek karar veriyorsanız, organik ve sıradan yiyecekler arasında, özellikle de yetişkinler için çok fark yok" diyor.

Ancak Toprak Derneği, araştırmanın hatalı olduğu kanısında.

Dernek, "Bu tarzda, ekin incelemelerini, klinik ilaç deneyleri gibi gören çalışmalar, araştırmalar arasındaki farklılıkları abartıyor ve gerçek farklılıkları hiçe sayıyor. İstatistiksel olarak doğru irdeleme yöntemlerini kullanan bir İngiliz araştırmasına göre, organik ve organik olmayan meyva ve sebzeler arasındaki besin değeri farkı, oldukça kayda değer" diyor.


BBC Türkçe