ÇAĞLAR AVCI

Anayasa Mahkemesi’nin ‘Tam Gün’le ilgili bazı maddeleri iptal kararından sonra yeni düzenleme için çalışma başlatıldı. Ekim ayında torba yasayla çıkarılması planlanan düzenleme, üniversite yönetimleri ve hocalardan gelen taleplerden dolayı ertelendi. Son olarak Sağlık Bakanlığı, 50’ye yakın üniversiteden yazılı talep istedi. Gelen talepler içinde özellikle İstanbul Üniversitesi’nin ‘Tam Gün’de esnetilme isteği ağır bastı. Bu üniversiteler, kadrolu hocaların dışarıda çalışması için konulan yüzde 5’lik sınırlamanın yeterli olmadığını ve bunun yüzde 50’ye kadar artırılmasını talep etti. Üniversite yönetimleri, hem hocaların üniversitede kadrolarının devam etmesi hem de dışarıda kendi kontrollerinde çalışmaları yönünde istekte de bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından ise çalışacak hocaların belirlenmesinde performans sisteminin ön şart olmasını istiyor.

Meclis’e önümüzdeki hafta gelmesi beklenen yeni düzenlemeyle, üniversite hocaları mesai saatinden sonra muayenelerde belirlenen fiyatın 2 katı, ameliyatlarda ise asgari ücretin iki katına kadar ücret alabilecek. Bu paranın yarısı hocada, yarısı da çalıştığı üniversitede kalacak. Üniversiteler dışarıdan mevcut kadrolarının yüzde 5’i kadar öğretim üyesiyle sözleşme imzalayıp, hastanede çalıştırabilecek. Tam gün yasasında yapılacak düzenlemeler birkaç sebepten uzamıştı. Kanun tıp dışındaki hocaları da kapsadığı için bir karışıklık söz konusu olacaktı. Bunun için yapılan çalışmayla kapsam içine sadece tıp fakülteleri ve diş hekimliği fakülteleri dahil edilecek.

Ancak yeni düzenlemenin vatandaşı mağdur edeceğinden endişe ediliyor. Alanında en iyi olan hocaların gidebileceği öncelikli yerler SGK’yla birçok branşta anlaşması olmayan ‘A sınıfı’ hastaneler. Vatandaşın iyi tedavi için özel hastaneye gitmek zorunda kalacağını belirten Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, “Maalesef sağlık sektörü piyasalaşıyor. Vatandaş alanında uzman doktora ya da hocaya parası ölçüsünde ulaşabiliyor. Tedavi için elinde neyi var neyi yok vermek zorunda kalıyor.” diyor. Bu uygulama ile hocaların üniversitede sınırlı sayıda hasta bakacağını savunan Demir, “Hastalar hocayı üniversitede bulamayınca mecbur dışarıya çalıştığı hastaneye gidecek. Parasıyla tedavi olmak zorunda kalacak.” ifadesini kullanıyor.