Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle şeker ve tansiyon hastalarına ağır bir darbe vuruldu. Artık şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşalar, mevcut raporlarıyla direkt olarak eczaneden ilaç alamayacak. Hastalar kullanmaları gereken ilaçları her defasında hekime reçete ettirecek. Bu konu Recep Akdağ’ın bakanlığı döneminde vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine SGK’ya iletilmiş ve yeniden düzenlenmişti.

Kronik hastalığı olan vatandaşlar üç veya altı aylık raporları bittikten sonra yeniden rapor almak, ilaçlarını reçete ettirmek için doktora gitmek zorunda kalmıyor, hem doktor hem de vatandaşın yükü hafifletiliyordu. Hastalar aile hekimine giderek istedikleri zaman kontrollerini yaptırabiliyorlardı.

HER İLAÇ REÇETE ETTİRİLECEK

Ancak SGK’nın SUT’ta yaptığı sessiz sedasız değişiklikle şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşalar aynı ilacı almak için her seferinde doktora giderek ilaçlarını yeniden reçete ettirmek zorunda kalacaklar. Vatandaşların tepkisine neden olan yeni düzenleme ile “Kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, arteriyel hipertansiyon, hiperkolesterolemi, diabet, parkinson, kronik ve nükseden üveitler, tiroide bağlı oftalmopati ve sempatik oftalmi, kuru göz sendromu. Belirtilen hastalıklarda sağlık raporuna dayanılarak düzenlenmiş reçeteye istinaden yeniden reçete düzenlenmeksizin eczaneden ilaç temin edilebilir. Bu şekilde ilaç temini, düzenlenmiş reçete tarihi itibariyle 6 aylık süreyi kapsar. Süre bitiminde tekrar reçete düzenlenir. 6 ay boyunca, düzenlenmiş reçetede yazılı miktarlar esas alınarak, yeniden reçete düzenlenmeksizin bu miktarlarda ilaç temin edilebilir. Ancak SUT’ta belirtilen özel hükümler göre bir seferde üç aylık tedavi dozunun aşılmaması gözetilir. Raporun geçerlilik süresinin bitmesi durumunda yeniden rapor ve reçete düzenlenmesi şartı aranır” hükmü yürürlükten kaldırıldı.

 
Haber: MELTEM ÖZGENÇ / Radikal