Bu gelişmenin ardından da firmaları uyararak bu ilaçların piyasada satılıp satılmadığına yönelik belgelendirme yapmalarını istedi. SGK İlaç Eczacılık Daire Başkanı Ali Edizer, "Piyasada bulunmayan bu ilaçları pasif hale getirdiğimizde vatandaş fark ücreti ödemek zorunda kalmayacak." dedi.

Vatandaşın bu ilaçlara ulaşamadığı için fazladan ücret ödediğine dikkat çeken SGK İlaç Eczacılık Daire Başkanı Ali Edizer, "Bu ilaçların çoğu kendi alanlarında en düşük fiyatlı ilaçlar. Uygulama gereği aynı etken maddeyi içeren en ucuz ilaç bulunmayınca devlet yüzde 15'e kadar ödeme yapıyor. Fakat bunun üzerinde olursa vatandaş farkı cebinden ödüyor. Biz piyasada bulunmayan bu ilaçları pasif hale getirdiğimizde vatandaş bulunmayan ilaç yüzünden fark ücreti ödemeyecek." dedi. Öte yandan SGK önümüzdeki dönemden itibaren piyasada 5 ay bulunmayan ilaçları provizyon sisteminde pasif hale getirecek.

SGK, piyasada tespit edemediği yaklaşık bin 700 ilacın akıbetini belirlemek için firmalara cuma gününe kadar süre verdi. Firmaların bu süre içerisinde ilaçların piyasada olduğunu faturalarla ispat etmesi gerekiyor. Bu ilaçların çoğunun benzerlerine göre daha ucuz olduğunu belirten Eczacılık Daire Başkanı Ali Edizer, "Vatandaş eczanede bu ilacı bulamayınca benzerlerine ekstra ücret ödeniyor. İlk etapta bunu engellemek istiyoruz." açıklamasını yaptı. Bu çalışmanın ilaç firmalarına fayda sağlayacağını söyleyen Edizer, "Firmalar bazen eczanelere ilaç vermiyor. Bunun yerine hastanelere toplu satış yapıyor. Eğer bunu bize bildirirse, o ilaçları pasif hale getirmeyeceğiz. Geri ödeme kapsamında kalacak. Firmanın mağduriyeti olmayacak." ifadelerini kullandı. Diğer yandan söz konusu ilaçların büyük çoğunluğunun molekülü 20 yıldan eski olan ürünlerden oluşması dikkat çekiyor. 2009 İlaç Fiyat Kararnamesi ile bu ilaçlar da diğerleri gibi referans ülke kapsamına alındı. Bu ülkelerdeki fiyat düşüşleri bu ürünlere de yansıtıldı. Bu arada SGK yeni mağduriyetler yaşanmaması için önümüzdeki dönemde piyasada 5 aydan fazla bulunmayan ilaçları pasif hale getirecek. Firmaların belgelerini yenilemesi ve başvuru yapması halinde ilaçlar tekrar aktif hale gelebilecek.


Zaman