İSTANBUL - Sağlık harcamaları 45 milyar lirayı aşarken, ilaç ve tedavi giderlerindeki artışı önlemek için yeni bir formül devreye girdi. Sabah’ta yer alan habere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu 8 milyon kişiye ilaç dersi vermek için sahaya indi. Kurum, çok sık hastaneye giden aileleri belirledi. İlk aşamada bu ailelerin kapısı çalınarak, MR çektirmenin zararları, ilaçların yan etkileri anlatılıyor.

Geçen yıl ilaç harcamaları için 15 milyar lira fatura ödendi, tüketilen kutu ilaç sayısı 2 milyara ulaştı. Aynı dönemde antibiyotiklere 1.2 milyar, ağrı kesicilere 939 milyon lira harcandı. SGK Başkanı Fatih Acar da, bu artışın sürdürülebilir olması için bir dizi yeni çalışma başlattı.

Kurum, aşırı ilaç kullanımını zararlarını anlatmak için broşürler, afişler hazırladı. Kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlayan broşürlerde, "Gereksiz film ve MR sağlığınızı bozar. Çok ilaç kullanımı değil, akılcı ilaç kullanımı sizi sağlığınıza kavuştur" gibi sloganlar yer alıyor.

AYNI FİRMANIN İLAÇLARI YAZILAMAYACAK
Kurum, bilinçli ilaç kullanımını teşvik için özel ve kamu hastanelerinden kullanılmak üzere ilaç ve tedavi de rehberi hazırladı. Doktorlar, güncel ilaçların yer aldığı bu rehberlerin dışında ilaç yazamayacak. Böylece sürekli aynı firmanın ilaçlarının yazılmasının önü de alınacak.

USULSÜZ RAPOR HAZIRLANIYOR
Doktor-ilaç firması ve eczane arasında menfaat ilişkisi kurularak suni talep oluşturulduğuna dikkat çeken yetkililer, "İlaç katılım payından muaf olmak için usulsüz rapor düzenleniyor. Belirlenen ilave ücretten daha fazla ilave ücret alınıyor. Endikasyon olmadığı halde büyük ambalaj ve büyük dozajda ilaçlar reçete ediliyor. Tedavi ve ilaç rehberi uygulaması bu usulsüzlüklerin önünü kesecektir" dedi.

BİR YILDA 14 MİLYON REÇETE
SGK'nın usulsüz uygulamalarla mücadele için kurduğu Risk Odaklı Denetim Sistemi de sonuç vermeye başladı. Kurum'un başlattığı filtre sistemi ile bir günde 200-300 reçete yazan doktorlar da yakayı ele verdi. Toplam 841 doktorun bir yılda 14 milyon reçeteye imza attığı ortaya çıktı.