Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri özel hastaneleri denetliyor. İllerde en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç, bu reçetelerin gittiği ilk 10 eczane ile en çok acil takibi alan ilk 100 hastane incelenecek. SGK Başkanı Fatih Acar, “Müfettişlerin ellerinde listeler var. Kim nereye, kime gideceğini biliyor. Nokta atış. Artık rastlantısal denetim yok” dedi.


Vatan’ın haberine göre, ilaç ve sağlık ödemelerinde bütçe artışlarını kontrol edemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 20 bölgede doktor- ilaç- reçete üçgeniyle özel hastanalere denetim başlattı. Türkiye’yi 20 bölgeye ayıran SGK, 81 ili kapsayacak şekilde sağlık sektöründe harcama teftişi gerçekleştirecek.

Risk Odaklı Denetim ile ilgili bilgi veren Acar, “Size soruyorum, acil hasta dışında hasta bakmayan bir hastane olabilir mi? İncelememizde buna azımsanmayacak sayıda rastladık. Bu olabilir mi? Acil oranı yüzde 90’ın üzerinde hastaneler, klinikler var. Hepsi incelenecek” diye konuştu. 


Acar, yeni süreçle ilgili şunları anlattı: “Biz artık bilgiye sahibiz, rastlantısal denetim yok. Kimin ne yaptığını biliyoruz. Hastaneler, tıp merkezleri, dal merkezleri, klinikler hepsi denetim kapsamına alındı. Acil hasta dışında hasta bakmayan bir hastane olabilir mi? Biz incelememizde buna azımsanmayacak sayıda rastladık. Acil oranı yüzde 90’ın üzerinde hastaneler, klinikler var. Hepsi incelenecek. Yine örneğin bir hastanede yoğun bakım yatağı yok. Ama bize yoğun bakım işlemlerinin bedeli olarak 4 milyon liralık fatura kesmiş.”

EN ÇOK ACİL TAKİBİ YAPAN HASTANELER İNCELENECEK
“Arkadaşlarımız görev yerlerine ellerinde listelerle gidiyorlar” diyen SGK Başkanı Fatih Acar, şu bilgileri verdi: “Bu listelerde, o ilde sayı bakımından en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç ve bu reçetelerin gittiği ilk 10 eczane bulunuyor. Ayrıca tutar bakımından en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilaçlar da listelendi. Hastaneler açısından da, ayakta muayene dahil en çok tetkik ve tahlil yapan ilk 100 hastane, bu hastanelerde en çok işlem yapılan ilk 10 branş, en çok işlem gönderen ilk 10 doktor, en çok acil takibi alan ilk 100 hastane belirlenmiş durumda. “