Hükümet, sigara tüketiminin azaltılması amacıyla yürüttüğü kapalı mekânlarda "dumansız hava sahasının" kapsamını genişletirken cezaları da ağırlaştırıyor. Film, dizi, klip, reklam ve tanıtım filmlerinde sigara yasağını ihlal eden televizyon kanallarının iletişim gelirinin yüzde 1'inden 3'üne kadar para cezası kesilecek.

Meclis'te görüşülen torba tasarıya eklenen düzenlemeyle yayın yapan kuruluşa ihlalin ağırlığı, yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak 10 bin liradan başlayan cezalar kesilecek.

YENİ YASALAR YOLDA

Özellikle alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi yerlerin bina girişleri ile çocuk parkları, lokanta ve kahvehane gibi yerlerin açık alanlarının belirli bölgeleri de dumansız hava sahası kapsamına alınacak. Tütün kullanımının sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan zararlı etkileri konusunda eğitim programları düzenlenecek. 2018 sonuna kadar toplumun yüzde 95'inde sigara kullanımına karşı tutum oluşturulması öngörülüyor. Tütün ürünlerinden alınan ÖTV'nin sigara perakende satış fiyatının en az yüzde 70'ini oluşturması sağlanacak.