İSTANBUL - Çağımızın en ciddi sağlık sorunlarının en önemli sebebi sigara… Toplumda sigaraya karşı yaşanan bilinçlenme, kullanım oranlarını düşürse de ülkemiz nüfusunun yüzde 50’ye yakını hala sigara içiyor. Sigara karşıtı kampanyalarla oran gün geçtikçe düşüyor, ancak önlemlere rağmen sigaraya başlama yaşının da düşmesi düşündürüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, 13-15 yaş aralığında sigarayı deneyen çocukların yarısının tiryaki olduğuna dikkat çekti.


Sigara ve her türlü tütün mamulü, ağızdan başlayarak tüm solunum yollarını birinci derecede etkiliyor. Solunum yolundan alındığı için en önemli etkiyi bu bölgelerde bırakan sigara, dudak, dil, gırtlak ve akciğer kanserine neden olurken, nefes borusu ve bronşlara da büyük zarar veriyor. Ayrıca uzun süre kullanımında solunum sisteminin tüm yüzeylerinde değişikliklere neden oluyor. Bu durum kansere dönüşmese de bir takım hastalıkları beraberinde getirebiliyor. 10 yılın üzerinde sigara içen bir kişinin solunum sisteminin bu durumdan etkilenmeme ihtimali yok. Kişinin belirgin bir şikayeti olmasa dahi solunum yollarının herhangi bir enfeksiyondan etkilenme ihtimali içmeyen bir kişiye göre çok daha fazla.



AKCİĞER KANSERİNİN BİRİNCİ NEDENİ SİGARA
Sigara içenlerde koroner arter hastalıkları da hızla artıyor. Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı’nın tek, akciğer kanserininse birincil sebebi sigara. Ayrıca diğer organlara da etki ettiği için kişide bulunan diğer hastalıkların da tedavisini olumsuz etkiliyor. Sigaranın, Türkiye’de ve dünyada ölüme neden olan faktörlerin başında geldiğini belirten ve "Öyle ki ülkemizde yılda ortalama 200 bin kişi sigaraya bağlı akciğer hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor" diyen Doç. Baran, sigaranın vücuttaki diğer etkilerini anlattı ve sigaradan kurtulmak için önerilerde bulundu:

NİKOTİNİ AZALTILMIŞ SİGARA MASUM DEĞİL
Nikotini azaltılmış sigara içenler aslında kendilerini kandırıyor. Çünkü ince ya da hafif sigara içmenin sağlığa hiçbir olumlu etkisi bulunmuyor. Hafif sigara içenler bu sefer de içtikleri miktarı artıyor. Kişinin sigara ile kendine verdiği zarar da aynı miktara geliyor.


GÜNDE 1 ADET SİGARA İÇEN KİŞİ DE TİRYAKİDİR
Günde 5 adetten fazla sigara içen kişilerde hastalıklar da dikey bir şekilde artıyor. Ancak kişinin tiryaki olarak tanımlanması için fazla miktarda sigara içmesi gerekmiyor. Günde 1 adet sigara içen kişi de tiryakidir. Hedeflenen kişinin hiç sigara içmemesidir.

KANSERE YAKALANMA RİSKİ 80 KAT ARTIYOR
Günde 1 paketten 10 yıl boyunca sigara içen bir kişinin kansere yakalanma riski içmeyen birine oranla 80 kat fazla. Ancak kansere yakalanmak için kişini illa günde 1 paket sigara içmesi gerekmiyor. Çok daha az miktarda sigara tüketen kişiler de KOAH ya da akciğer kanseri olabiliyor. Kişinin genetik yapısı hastalıkların oluşumunda önemli rol oynuyor.

BIRAKTIKTAN 10 YIL SONRA AKCİĞER SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR
Kişi sigarayı bıraktıktan hemen sonra, herhangi bir dumana maruz kalmazsa vücudunda hemen tamir başlıyor. Nabız sayısı ve kan basıncı normale geliyor, koroner arter hastalıklarına yakalanma ihtimali düşüyor. Sigara içen bir kişinin akciğer kanserine yakalanma ihtimali, sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra içmeyen bir kişiyle aynı seviyeye geliyor. Bu nedenle sigarayı bırakmak için hiçbir dönem geç değildir.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN DİKKAT
Sigarayı bırakmak için öncelikle kararlı olmanız ve yeni davranış biçimi geliştirmeniz gerekiyor. Dünya Sigarasız ünü olan bu günü bir milat olarak düşünüp sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz. Sigarayı bırakmak için;
- Sigarayı bırakma tarihi belirleyin.
- Kararlı olun ve tarihi ertelemeyin.
- Masanıza bir şişe su koyun ve bol bol su için.
- Odanızı sık sık havalandırın.
- Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.
- Meyve yiyin.
- Sigara içen arkadaşlarınızla bir araya gelmeyin.
- Spor yapın.





NTV