ANKARA (AA) - DUYGU YENER-MUHAMMED SELİM KORKUTATA- Sağlığa zararları saymakla bitmeyen sigara, birçok hastalığa davetiye çıkarırken yaşamdan da en az 5 yıl çalıyor. "Tek bir nefesten birşey olmaz" diyerek başlayan, ancak daha sonra sigarayı bırakma başarısı gösteren tiryakiler, sigaraya veda etmek için ilk adımın "karar vermek" olduğuna dikkati çekiyor.

9 Şubat "Dünya Sigara Bırakma Günü" kapsamında AA sigarayı bırakanlarla fotoğraf projesi gerçekleştirdi. Proje kapsamında, Ankara'da tedavi sonrası sigarayı bırakmayı başaran 10 kişi, yaşadıkları süreci anlattı.

16 yaşında başladığı sigaraya 4 yıl ara verdikten sonra tekrar başlayan 44 yaşındaki Betül Koca, çocuklarının isteği üzerine bir uzmandan yardım alarak tiryakisi olduğu sigaradan kurtulduğunu anlattı.

Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın sağlığını bozmaya başladığını ve doktor kontrolünde sigarayı kesin olarak bıraktıktan sonra özellikle sağlığında önemli değişiklikler olduğunu aktardı. Koca, "Cildimin rahat nefes almaya başladığını hissettim. Ekonomik olarak da kazancım oldu. Param cüzdanımda kalıyordu ama en güzeli 'Sigara içmiyorum' demek. Bu bağımlılıktan herkesin kurtulmasını dilerim." ifadelerini kullandı.

Elektronik teknisyeni 53 yaşındaki Bayram Kaya, sigara ile henüz 10 yaşındayken tanıştığını söyledi. Sigara kullanımının bir hastalık olduğunu öğrendiğinde tıbbi destek almaya karar verdiğini belirten Kaya, "Sigarayı bıraktıktan sonra doğa sporları ve yürüyüşlere başladım ve ayda 150 kilometre yürüyorum. İnsan bedeni için gerekli olmadığı halde almak zorunda kaldığım her şeyin bir kölelik olduğuna inanıyorum. Bağımlılıklarımdan kurtuldukça özgürleştim." diye konuştu.

Güvenlik görevlisi 30 yaşındaki Benhur İlkay Alan da 2009 yılında başladığı sigaradan 2017'de kurtulmayı başardı. Dans etmeyi çok sevdiğini ifade eden Alan, sigaradan da dans sayesinde kurtulduğunu dile getirerek, "Sigarayı tedavi ve dans sayesinde bıraktım. Artık daha uzun süre sahnede kalabiliyor, yorulmuyor ve kötü kokmuyorum. Sigara ile hayatıma setler kurup yaşamı ertelemiş olduğumu fark ettim ve artık bir çok aktiviteyi huzurlu ve sağlıklı yapabiliyorum." ifadesini kullandı.

Muhasebeci Tülin Acar, 30 yıl içtiği sigarayı uzman yardımı alarak bıraktığını söyleyerek, "Bırakmayı hiç düşünmeme rağmen 18'inci gününde bırakmayı başardım. Sağlığım yerine geldi. Şimdi iyi ki bırakmışım diyorum. Sigaranın ne kadar zararlı olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum ve bir daha asla içmeyi düşünmüyorum." dedi.

Sigaraya 25 yaşında başladığını anlatan 48 yaşındaki hemşire Figen Coşkun, bir yıl önce tiryakilikten kurtulduğunu söyledi. Kızının sigara içmesinden dolayı çok rahatsız olduğunu ifade eden Coşkun, sağlığının bozulmaya başladığını hissetmesinin de sigarayı bırakmasında büyük etken olduğunu dile getirerek, "Sigarayı bırakmanın en güzel yanı rahat bir nefes almak ve kötü kokmamak." diye konuştu.

- "Çocuklarımın sigara içmesinden çok korkuyorum"

Bir kurumda müdür olarak görev yapan Aslıhan Sarıtaş, çocuklarına iyi bir örnek olabilmek için sigarayı bıraktığını belirterek, şunları belirtti:

"Çocuklarımın da sigara içmesinden çok korkuyorum. 13 Kasım 2017'de sigarayı bıraktım ve o günden beri hiç kullanmadım. Sigarayı bıraktıktan sonra nefes alışlarım düzeldi ve kronik öksürüğüm kesildi. Bağımlılıktan kurtulmak beni özgür kıldı. Eşimle sigaraya harcamadığımız paralarla yurt dışı seyahatlerine çıkıp değişik ülkeler görmek istiyoruz. Sigara benim hastalığımdı ve bundan kurtulduğum için çok mutluyum."

Elektrik teknisyeni 44 yaşındaki Zafer Ünal, sigaraya 15 yaşında başladığını belirterek, geçen yıl tiryakiliğe veda ettiğini söyledi. Sigarayı bıraktıktan sonra koku alma duyusunun arttığını dile getiren Ünal, "Kokuları net alıyorum en güzeli de yiyeceklerin tadını almaya başladım. Bu yüzden iştahım biraz arttı. Sağlık açısından nefes alabilmenin kıymetini çok iyi anladım ve maddi kazanç da cabası oldu. Yani çok şükür kendimi zehirlemeye son verdim." sözlerine yer verdi.

10 yaşında sigarayla tanıştığını ifade ede 42 yaşındaki Mevlüt Tulunay, tütün kullanımına veda edeli henüz bir ay olduğunu anlattı. Sigara kullanırken nefes darlığı sorunu yaşadığını belirten Tulunay, "Doktora gittiğimde amfizem başlangıcı olduğunu öğrenince bırakmaya karar verdim. Çünkü babamı akciğer kanserinden kaybettim. Sigarayı bıraktan sonra koku ve tat duyularım değişti ve çevremden cildimin düzelmesiyle ilgili güzel sözler duymaya başladım." diye konuştu.

Serbest meslekle uğraşan 33 yaşındaki Serdar Şeker, sigaraya 1999 yılında başladığını belirterek, "Geçen yıl sigarayı bıraktım. Sigarayı bıraktıktan sonra da nefes aldığımı hissetim ve adımlarımı çok daha rahat atar oldum. Çocuklarımla sağlıklı ve daha uzun yıllar geçireceğim için çok mutluyum." dedi.

Şoförlük yapan 31 yaşındaki İsmail Şentürk ise üniversite dönemlerinde başladığı sigaraya bir yıl önce de veda ettiğini söyledi. Kalbindeki ritim bozukluğu nedeniyle bırakma kararı aldığını ifade eden Şentürk, "Bıraktıktan sonra tat duyularım gelişti ve nefes almam kolaylaştı. Sigara kullananlara tavsiyem, sigara yüzünden sağlığınızı bozmayın." ifadelerini kullandı.