Soğuk kış günlerinde koruma fonksiyonu bozulan cilt daha fazla özen ve bakıma ihtiyaç duyuyor. Havadaki nem oranının azalması ve soğuk iklim şartlarından dolayı, derinin nem ve yağ oranı azalarak cilt kuruluğu başlıyor. Vücudu çevresel faktörlerden koruyan ciltte, yıpranmış ve hasar görmüş en üst katman (stratum kornetim) işlevini yapamadığı için alerjenler ve tahriş edici maddelerden kolaylıkla etkileniyor. 

Kış mevsiminde el, yüz, ayak ve vücut derisi için özellikle ileri yaşlarda, çocuklarda ve hassas cildi olanlarda uygun bakım yapılması gerektiğini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Arda Eminzade, sağlıklı bir cilt için önerilerini 9 başlıkta şöyle topladı:

1- SICAK SUDAN KAÇININ
Sıcak su deri üzerindeki koruma yağ tabakasına hasar verir. Sık banyo yapılması ve el yıkanması, derisi hassas olan kişilerde sakıncalıdır. Banyo süresi 5-10 dakikayı geçerse deri hücrelerindeki su oranı azalır.

2- HAFİF BİR SABUN KULLANIN 

Kokulu, deodorant ve alkol içerikli sabunlar cildi tahriş edebilir. Sabun PH değerinin 5,5 olması tercih edilir. Yağlı sabun ve jeller cilt korumasında faydalıdır.

3- NEMLENDİRİCİYİ 3 DAKİKA İÇİNDE KULLANIN
 
Banyo sonrası nemlendirici kullanımının etkisi birkaç kat artar. Banyo sonrası kuruladıktan sonra 3 dakika içinde uygun nemlendirici sürülmesi daha etkilidir. Aşırı kuru ciltlerde üre ve asit laktik içerikli nemlendirici daha faydalı olabilir. Tek sakınca, eğer ciltte egzama varsa, bazen nemlendiricilerin cildi tahriş edebilmesidir. Eğer nemlendirici kullanılmasına rağmen cilt kuruluğu devam ediyorsa, cildiye uzmanına başvurmak gerekir.

4- TIRAŞ VE EPİLASYONA DİKKAT 
Banyo sonrası tüyler yumuşar ve tıraş işleminin bu süre içinde yapılması daha uygun olur. Kuru ciltlerde tıraş öncesi (yüz, bacak ve diğer bölgeler için) tıraş köpüğü veya jel kullanılmalıdır. Jel daha etkili şekilde cilt tahrişini önler. Tıraş köpüğü 3 dakika ciltte bekletilmelidir. Tıraş tüylerin çıkış yönünde yapılmalıdır. Aksi takdirde kıl dönmesi ve batmasıyla tahrişe sebep olabilir. Tıraş bıçakları en fazla 5-7 kez kullanım sonrası kesinlikle değiştirilmelidir. Bu durumda cilt tahriş riski azalır.

5- PEELİNG İÇİN UYGUN ZAMAN 
Yaz mevsimi güneşin etkisinin fazla olması sebebiyle peeling için uygun değildir. Ancak, sonbahar ve kış ayları sivilce izleri ve ince kırışıklıklar için glikolik asit içerikli ürünler ile peeling yapılması açısından uygun mevsim sayılır.

6- GÜNEŞ KORUYUCULARI İHMAL ETMEYİN 
İnsanlar genel alışkanlık olarak yaz aylarında güneş koruyucu kremler kullanır. Yağmurlu havalarda bile ultraviyole ışınları bize ulaştığı için kış mevsiminde de en az 30 SPF güneş koruyucusu önerilmektedir. Yüksek rakımlarda ve karlı ortamda güneş koruyucusu kullanımı daha da önemlidir. Cildimizi soğuk hava etkisinden korumak için ve soğuk sıcak şokunu önlemek açısından eldiven, uygun çorap, ayakkabı, bere ve atkı gibi aksesuarların kullanımı gereklidir.

7- SAÇ BAKIMINI DA AKSATMAYIN 

Yaz aylarında güneşin etkisiyle yıpranmış saçlara, kış aylarında uygun bakım yapılması gerekmektedir. Yumuşak saç şampuanları ve saç bakım kremleri önerilir.

8- ANTİOKSİDANLARI DOKTORUNUZA DANIŞIN 
Cilt yaşlanmasını önlemek için saç-tırnak bakımı açısından hem krem olarak hem de ağız yoluyla çinko, A, E, C içerikli vitaminler ve antioksidan etkisi olan diğer ürünler, hekime danışarak kullanılmalıdır.

9- BEBEĞİNİZE DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERİN 

Bebeklerin cildi daha hassas olduğu için kış aylarında soğuktan korunmaları ve nemlendirici kullanımı daha da önemlidir.





NTV