İSA YAZAR - ANKARA

Çalışan sayısı dikkate alınarak parça parça hayata geçirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın büyük bölümü 30 Haziran’da yürürlüğe giriyor. Bütün işyerlerine hekim çalıştırma mecburiyeti getirildi. Doktor ihtiyacına çözüm olarak Tam Gün Yasası’nda esnekliğe gidiliyor. Devlet ve özelde çalışan doktorlar mesai saati dışında işyerlerinde görev alabilecek. Bir doktor, birden çok işletmeye hizmet sunabilecek.
 
Yaklaşık 126 bin doktor, mesai saatleri dışında özel sektörde işyeri hekimi olarak çalışabilecek. Tam Gün Yasası kapsamında doktorların kamu dışında bir yerde çalışması yasak. Ancak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 1 milyon 450 bin işyerine hekim çalıştırma zorunluluğu getirilince uygulamada esneklik mecburiyeti doğdu. Türkiye’nin hekim sayısının yetersiz olmasına rağmen on binlerce işyeri hekimi ihtiyacını dikkate alan bakanlıklar harekete geçti. Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yürütülen görüşmeler sonucunda kamuda çalışan mevcut doktorlardan bu alanda yararlanılması kararlaştırıldı. Özel sektördeki doktorlar da mevcut işlerinin yanı sıra işyeri hekimi olarak çalışabilecek. Edinilen bilgilere göre Tam Gün Yasası’nda değişiklik gerektiren düzenleme için bu hafta Meclis’e kanun tasarısı sunulacak.
 
Söz konusu gelişme, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın yılbaşında yürürlüğe girmesiyle başladı. Her işyerine ya doğrudan hekim çalıştırma ya da bu hizmeti Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri’nden satın alma mecburiyeti getiren kanun, Türkiye’nin hekim ihtiyacını önemli ölçüde artırdı. Düzenleme parça parça yürürlüğe girdiği için şu ana kadar ciddi bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak kanunun büyük bir bölümü 30 Haziran itibarıyla hayata geçiyor. Bu tarihten itibaren 600 bin işletme için ilk kez işyeri hekimi çalıştırmak zorunlu olacak. Buna uymayan işveren, her ay için 5 bin 390 lira ceza ödeyecek. Yasanın tamamının yürürlüğe gireceği Temmuz 2014’te ise hekim şartı bütün işyerlerini kapsayacak. Dolayısıyla zaten had safhada bulunan Türkiye’nin doktor ihtiyacı artacak. Soruna çözüm arayan Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, mevcut doktorlardan işyeri hekimi olarak yararlanılmasını kararlaştırdı. Böylece 126 bin doktor, mesai saatleri dışında işyeri hekimi olarak görev yapabilecek. Gerekli mevzuat düzenlemeleri önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Bir doktor, birden çok işletmeye hizmet sunabilecek. Hekimlerin alacağı ücret, işverenle yapacağı sözleşmeye göre belirlenecek.
 
Türkiye’de ilk kez bütün işletmeler için uygulamaya konulan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı şartının küçük işletmelere ekonomik yük getirmemesi için de tedbir alındı. 1 ile 9 kişi arasında çalışanı bulunan işyerlerinin hekimi ve iş güvenliği uzmanı için yapacağı harcama, devlet tarafından karşılanacak. 30 Haziran itibarıyla kanun kapsamına alınacak 600 bin işletmeden 400 bini 1 ile 9 işçi çalıştıran firmalardan oluşuyor.
 
Türkiye’nin 120 bin doktora daha ihtiyacı var
 
Sağlık alanında Türkiye’nin en büyük açıklarının başında hekim ihtiyacı geliyor. Türkiye’nin doktor başına düşen hasta açısından Avrupa ortalamasını yakalaması için hekim sayısını 250 bine çıkarması gerekiyor. Yaklaşık 120 bin doktora daha ihtiyaç var. Bu açığın temelinde, yıllarca tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılmaması yatıyor. Dönemin YÖK yetkilileri, 1990’lı yıllardan 2008’e kadar tıp fakültelerinin kontenjanlarını yükseltmedi. 2008’den sonra kontenjanlar yaklaşık 2 bin arttı. Ancak bu öğrencilerin mezun olması, uzmanlık eğitimi alması ve benzeri süreçler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin en az 10 yıl daha hekim sıkıntısı yaşayacağı tahmin ediliyor.
 
Rakamlarla Türkiye’deki doktor dağılımı:
 
 Doktor sayısı: Toplam 126 bin 29.
 
 66 bin 64’ü uzman, 39 bin 712’si pratisyen, 20 bin 253’ü asistan.
 
 Doktorların 73 bin 382’si Sağlık Bakanlığı’nda, 26 bin 388’i üniversitelerde ve 26 bin 259’u özel sektörde çalışıyor.
 
 Türkiye’de bir doktora 592 hasta düşüyor.
 
 Avrupa’da 100 bin kişiye 335, Türkiye’de ise 169 doktor düşüyor.
 
 Türkiye, 100 bin kişiye düşen doktor sayısında 35 Avrupa ülkesi arasında sonuncu.