Yeni düzenleme akademisyenlerin sadece mesai sonrası hasta bakabilmesine imkan tanıyor
 
VATAN ÖZEL HABER
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamuda çalışan hekimlerin, başka kurumlarda hasta bakmasını ya da özel muayenehane açmasını engelleyen ‘Tam Gün’ yasasıyla ilgili başlattığı çalışmayı tamamladı. 14 Mart tıp Bayramı nedeniyle bugün açıklanması beklenen pakette yer alan öneriler, ‘Tam Gün’den yakınan hekimleri tatmin edecek gibi görünmüyor. Sağlık bakanlığı’nın Tam Gün konusunda hazırladığı 7 maddelik paket şöyle:
 
- Üniversite hastanelerinde hocalar, tam gün çalışmaya devam edecek. Ancak saat 17.00’den sonra üniversitede özel hasta bakılabilecek.
 
- Özel muayenehane açmak isteyen hoca, üniversiteyi bırakacak.
 
- Akademisyenlere gece hasta muayene etme imkanı tanınacak.
 
- Üniversite hocaları, ihtiyaç duyulduğunda özel hastanelerde de ameliyat yapabilecek. Ancak bu durumda üniversiteye pay verilecek.
 
- Sevkli hastaların ücretsiz tedavisi devam edecek. Ancak acil, yoğun bakım, kalp, kanser gibi hastalıklar için sevk aranmayacak. Bu hastalardan hoca farkı ya da herhangi bir ekstra ücret de talep edilmeyecek.
 
- Üniversite hastanesine sevksiz şekilde gelen hasta, doçent ya da profesör tercihi yaparsa fark ödeyecek.
 
- Muayene farkı doçentler için 100’yi TL, profesörler için 200 TL’yi aşmayacak.
 
TTB memnun değil
 
- Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, bakanlığın ‘Tam Gün’ düzenlemesinden hoşnut değil: “Hekimler sadece üniversite öğretim üyelerinden ibaret değil. Yapılan düzenleme sınırlı bir kesimi kapsıyor. Hocalar 17.00’den sonra üniversitede hasta bakabilecekse özel muayenehaneler üniversitelere taşınmış olacak demektir. Bu değişiklikler meslektaşlarımızı kısmen de olsa memnun edebilir.”
 
Sağlık-Sen olumlu buldu
 
- Sağlık Sendikası (Sağlık-Sen) İstanbul Başkanı Durali Bakı, düzenlemeyi olumlu buldu: “Hocaların saat 17.00’den sonra ve gece hasta bakması olumlu bir adım. Düzenleme genel olarak olumlu görünüyor. Ancak bütün hekimleri kapsamıyor ve hekimleri memnun edecek gibi görünmüyor. Hekimlerin kaygısı olacaktır. Değişiklikler olumlu gibi görünse de uzun vadede sorunlar çıkabilir.”