Ameliyat hataları veya komplikasyonlar sonrası yaşanan olumsuzluklar sebebiyle açılan yüklü tazminat davaları, doktor adaylarının tercihlerini değiştirmesine yol açtı. Son sınıf öğrencileri (intörnler) artık riskli bölümler olarak kabul edilen kadın hastalıkları ve doğum, acil tıp ve genel cerrahi yerine daha güvenli olan deri ve zührevi hastalıkları, radyoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon gibi bölümleri seçiyor. Uzmanlar ise ilerleyen süreçte riskli operasyonları yapacak cerrah yetişmeyeceği uyarısında bulunuyor.


Tıpçıların daha risksiz olarak gördüğü branşlara yönelmesi sınav puanlarını da değiştirdi. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Eylül 2010 taban puanına göre 55 ile acil tıp uzmanı alan Başkent Üniversitesi'nin puanı bu yıl 51'e düştü. Aynı branşta Gazi Üniversitesi'nin puanı da 56'dan 53'e geriledi. Bu düşüş, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi'nde daha fazla görüldü. 2010'da 60 olan acil tıp uzmanı puanı Nisan 2012'de 50 oldu.


Tazminat haberlerinden en çok etkilenenler ise tıp fakültesi son sınıf öğrencileri. Doktor olmak için Adana'dan Erzurum'a gelen Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Demet Uçan, hayalindeki mesleğin çocuk hastalıkları uzmanı olduğunu belirtiyor. Ancak risklerin kendisini hayalinden uzaklaştırdığını söylüyor: "Uzman olduğumda günde yaklaşık 100 hasta ve en az o kadar hasta yakını ile muhatap olacağım. Bu, riski artırıyor. Şimdi daha az hasta ile ilgileneceğim çocuk psikiyatrisi bölümünü tercih etme kararı aldım.


Tercihi değişenlerden biri de Hüseyin Işık. Ortopedist olmayı düşünen Işık, daha az hastayla ilgileneceği radyoloji bölümünü seçeceğini anlatıyor: "Kadın doğum, genel cerrahi, kalp ve damar hastalıkları gibi bölümlerden kaçış var. Cildiye, fizik tedavi ve rehabilitasyon, biyokimya ile mikrobiyoloji gibi bölümler rağbet görüyor."



"Cerrah yetiştirmek zorlaşacak"

Yasaların doktoru korumadığını savunan Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özden Şener de riskli bölümlerden güvenli alanlara yönelişi düşündürücü buluyor. Bu kaçışın ilerleyen yıllarda hekim sıkıntısı olarak karşımıza çıkacağına dikkat çekiyor: "Doktorlar, riskli tedaviden kaçmak için aylar sonrasına gün verir oldu. Kendini savunmasız hissediyorlar. Şiddete maruz kalmamak, tazminatlarla karşılaşmamak için de daha risksiz bölümleri tercih ediyorlar."