ANKARA (AA) - Türk Tabipleri Birliğince (TTB), geleneksel ve alternatif tıp uygulamaları mercek altına alınarak bununla ilgili çalışma grubu oluşturuldu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Raşit Tükel, birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hacamat, sülük uygulaması, homeopati, arı tedavisi, osteopati gibi "Geleneksel, alternatif, tamamlayıcı sağlık uygulamaları" (GATSU) olarak adlandırılan uygulamaların çoğunun bilimsel kanıta dayanmadığını vurgulayarak, bunların hekim kontrolünde yapılması gerektiğini söyledi.

Dünyada her üç kişiden birinin bu uygulamaları kullandığını ifade eden Tükel, "Bu haliyle GATSU bir pazar haline dönüşmüştür ve artık devasa bir ekonomik boyutu vardır. Sağlık hizmetlerinde piyasalaşma ve özelleştirme sürecinde ortaya çıkan kamusal hizmetlerle ilgili olumsuz söylemler, modern tıbba olan güveni zedelemiştir. Aynı zamanda kamusal sağlık hizmetlerinin geriletilmesi kişileri bireysel çözümlere yöneltmiş, sağlık alanında tıp dışı alternatif arayışlar açısından zemin oluşturmuştur." görüşünü savundu.

Türkiye'deki modern tıp dışı sağlık uygulamalarının giderek yaygınlaştığına, bununla ilgili her geçen gün büyüyen bir pazar olduğuna işaret eden Tükel, kamu otoritesini temsil eden kurum ve kişiler tarafından da destek gören bu tür uygulamaların, son yıllarda yapılan düzenlenmelerle sağlık sisteminin bir parçası haline getirildiğini ileri sürdü.

TTB bünyesinde Sağlıkta Geleneksel Alternatif Tamamlayıcı Uygulamalar Çalışma Grubu kurulduğunu ifade eden Tükel, "Sağlık hizmetlerinin bilimsel araştırmalar ile şekillendirildiği bir sağlık sisteminin savunucusu olarak, bundan sonra GATSU konusunda daha düzenli ve disiplinli takip yürüteceğiz ve bu uygulamaları daha yakından takip edip çalışma grubumuzun hazırlayacağı bilimsel ve halka yönelik materyalleri kamuoyu ile paylaşarak toplum sağlığını koruma görevimizi her zaman olduğu gibi bilimsel ve toplumsal bir duyarlılıkla yerine getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.